Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje

Sernik z sezonowymi owocami, czyli kwintesencja lata i smacznych polskich zbiorów. Dzięki jednemy trikowi w trakcie pieczenia, masa ciasta wyjdzie puszysta i delikatna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakujeSernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje
Anna Kamińska

Owsiany spód

  • 200 g szkockich owsianych ciastek bez cukru( mogą być dowolne owsiane)
  • 75 g miękkiego masła

Masa serowa

  • 800 g białego ekologicznego twarogu
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 jajka od szczęśliwych kur
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru nierafinowanego bio
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Owoce do dekoracji

  • czerwone porzeczki, borówki i jeżyny

Przepis

Ciastka umieszczamy w malakserze i dodajemy masło. Miksujemy na jednolitą masę, którą wylepiamy dno keksówki i wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sól, śmietanę, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i przekładamy do keksówki. Pieczemy, aż wierzch sernika się zrumieni, ale środek pozostanie miękki – przez ok. 70-80 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Zobacz także: sernik wiedeński z borówkami i jeżynami

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯