Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje
Sernik z sezonowymi owocami, czyli kwintesencja lata i smacznych polskich zbiorów. Dzięki jednemy trikowi w trakcie pieczenia, masa ciasta wyjdzie puszysta i delikatna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Owsiany spód
- 200 g szkockich owsianych ciastek bez cukru( mogą być dowolne owsiane)
- 75 g miękkiego masła
Masa serowa
- 800 g białego ekologicznego twarogu
- 200 g śmietany kremówki
- 4 jajka od szczęśliwych kur
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 150 g cukru nierafinowanego bio
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- sok i skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Owoce do dekoracji
- czerwone porzeczki, borówki i jeżyny
Ciastka umieszczamy w malakserze i dodajemy masło. Miksujemy na jednolitą masę, którą wylepiamy dno keksówki i wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sól, śmietanę, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i przekładamy do keksówki. Pieczemy, aż wierzch sernika się zrumieni, ale środek pozostanie miękki – przez ok. 70-80 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Zobacz także: sernik wiedeński z borówkami i jeżynami
src="https://d.wpimg.pl/1788065377-801873232/sernikwiedenski.jpg"/>
Polecamy wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze