Trwa ładowanie...
d31z1kp
30-08-2017 09:18

Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje

Przepis

Sernik z sezonowymi owocami, czyli kwintesencja lata i smacznych polskich zbiorów. Dzięki jednemy trikowi w trakcie pieczenia, masa ciasta wyjdzie puszysta i delikatna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d31z1kp
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki

Owsiany spód

  • 200 g szkockich owsianych ciastek bez cukru( mogą być dowolne owsiane)
  • 75 g miękkiego masła

Masa serowa

  • 800 g białego ekologicznego twarogu
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 jajka od szczęśliwych kur
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru nierafinowanego bio
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Owoce do dekoracji

  • czerwone porzeczki, borówki i jeżyny
Przepis

Ciastka umieszczamy w malakserze i dodajemy masło. Miksujemy na jednolitą masę, którą wylepiamy dno keksówki i wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sól, śmietanę, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i przekładamy do keksówki. Pieczemy, aż wierzch sernika się zrumieni, ale środek pozostanie miękki – przez ok. 70-80 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Zobacz także: sernik wiedeński z borówkami i jeżynami

Polecamy wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami

Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp