Ołatki z ryżu według receptury z 1889 roku. Smakowite i proste
Oładki, czyli smażone placuszki, to potrawa zapomniana w polskiej kuchni. Niesłusznie, bo dziś - w przeciwieństwie do przedwojennych czasów - ryż jest łatwo dostępny i niedrogi. Przepis na nie pojawił sie m.in. w "Kucharzu Warszawskim", czyli książce kucharskiej z 1889 roku. Placuszki są na tyle uniwersalne w smaku, że smakują zarówno na śniadanie, jak i na deser czy kolację. Gotowany na mleku z dodatkiem skórki cytrynowej ryż po zblendowaniu (lub dla cierpliwych jak w oryginale – utarciu) tworzy gładką, mleczną masę, która cudownie kontrastuje z chrupiącą panierką. Przepis do cyklu "Smaki Polski" odtworzyła autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 125 g suchego ryżu białego
- 1,5-2 szklanki mleka
- łyżka masła
- 2-3 łyżki cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 jajka (jedno do masy i jedno do panierowania)
- bułka tarta
- szczypta soli
- ulubiona konfitura lub cukier puder do podania
Ryż sparzyć i ugotować na mleku na gęsto z dodatkiem skórki otartej z cytryny i masła. Zwłaszcza pod koniec gotowania masę należy niemal ciągle mieszać, by zapobiec przypaleniu. Wystudzić. Ryż zblendować na jednolitą masę, dosłodzić do smaku. Dodać szczyptę soli i jajko i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować okrągłe placuszki - przed formowaniem kolejnego dobrze jest zamoczyć ręce w zimnej wodzie, by gęsta masa nie przyklejała się do rąk. Gotowe placuszki posmarować roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na patelni, najlepiej na maśle klarowanym, aż placuszki nabiorą złotego koloru. Podawać ciepłe z ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Zobacz także: ciasto pszczółka z kremem grysikowym
src="https://d.wpimg.pl/430026939--976068441/pszcz.jpg"/>
Co zaskoczy nas w kuchni przedwojennej?
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze