Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką. Orzeźwiająca i ekspresowa
W ciepłe letnie dni, gdy mamy pod dostatkiem soczystych owoców, warto przygotować na ich bazie smakowite sałatki. Doskonałym połączeniem będzie sałatka z arbuza, oliwek i fety. Szybko, pysznie i lekko!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g arbuza
- pół szklanki czarnych oliwek
- pół cebuli
- 100 g sera feta
- 2 garście świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypiorek do dekoracji
- do podania bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.
Zobacz także wideo: sposób na muszki owocówki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze