ycipk-2yu2j0
ycipk-2yu2j0

Ciasto kawowe z prażonym słonecznikiem. Niebo w gębie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Di bloguje
Podziel się

"Ciasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzą naprawdę doskonałe połączenie. Całość nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz. Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu" - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Prażony słonecznik:

  • 300 g łuskanych pestek słonecznika
  • 3 łyżki masła (płaskie, około 30 g)
  • 3 łyżki cukru (około 30 g)

Masa:

  • 250 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 3/4 ilości uprzednio uprażonego słonecznika

Nasączenie:

  • 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy zbożowej/naturalnej
ycipk-2yu2j0
Przepis

Białka ubić na sztywną pianę, Uważając aby jej "nie przebić". Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.

Przygotować pestki słonecznika. Masło z cukrem rozpuścić na patelni. Następnie należy dodać pestki słonecznika. Całość dokładnie połączyć i ciągle mieszając prażyć do momentu zezłocenia się pestek. Ziarna przesypać do miseczki oraz odstawić do ostudzenia.

Przygotować masę. Masło utrzeć do białości i stopniowo zmiksować z masą krówkową. Na końcu wmieszać pestki słonecznika.

Składanie ciasta: jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem.
Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek. W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2yu2j0
ycipk-2yu2j0