Trwa ładowanie...
d1w40yr
30-04-2019 11:02

Ciasto kawowe z prażonym słonecznikiem. Niebo w gębie

Przepis

"Ciasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzą naprawdę doskonałe połączenie. Całość nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz. Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu" - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".

d1w40yr
4.7
(91 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Prażony słonecznik:

  • 300 g łuskanych pestek słonecznika
  • 3 łyżki masła (płaskie, około 30 g)
  • 3 łyżki cukru (około 30 g)

Masa:

  • 250 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 3/4 ilości uprzednio uprażonego słonecznika

Nasączenie:

  • 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy zbożowej/naturalnej
Przepis

Białka ubić na sztywną pianę, Uważając aby jej "nie przebić". Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.

Przygotować pestki słonecznika. Masło z cukrem rozpuścić na patelni. Następnie należy dodać pestki słonecznika. Całość dokładnie połączyć i ciągle mieszając prażyć do momentu zezłocenia się pestek. Ziarna przesypać do miseczki oraz odstawić do ostudzenia.

Przygotować masę. Masło utrzeć do białości i stopniowo zmiksować z masą krówkową. Na końcu wmieszać pestki słonecznika.

Składanie ciasta: jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem.
Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek. W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

Ciasto kawowe z prażonym słonecznikiem. Niebo w gębie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

84
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj