Ciasto kawowe z prażonym słonecznikiem. Niebo w gębie
"Ciasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzą naprawdę doskonałe połączenie. Całość nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz. Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu" - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Masa:
- 250 g masła
- 1 puszka masy krówkowej (400 g)
- 3/4 ilości uprzednio uprażonego słonecznika
Nasączenie:
- 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy zbożowej/naturalnej
Białka ubić na sztywną pianę, Uważając aby jej "nie przebić". Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Przygotować pestki słonecznika. Masło z cukrem rozpuścić na patelni. Następnie należy dodać pestki słonecznika. Całość dokładnie połączyć i ciągle mieszając prażyć do momentu zezłocenia się pestek. Ziarna przesypać do miseczki oraz odstawić do ostudzenia.
Przygotować masę. Masło utrzeć do białości i stopniowo zmiksować z masą krówkową. Na końcu wmieszać pestki słonecznika.
Składanie ciasta: jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem.
Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek. W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze