Jak sprawdzić świeżość jajek? Sprawdzone i skuteczne sposoby

Zepsute jajko potrafi nie tylko fatalnie wpłynąć na smak każdej potrawy, ale także spowodować poważne komplikacje zdrowotne. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie produktu i każdorazowe sprawdzanie jego świeżości. Jak to robić?

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska

Jeszcze całkiem niedawno przestrzegano, że nadmierne spożycie jajek nie służy naszemu zdrowiu. Dziś dietetycy zachęcają do ich jedzenia, czemu trudno się dziwić, bo trudno znaleźć lepsze źródło wartościowych składników odżywczych. Jajko dostarcza wszystkich aminokwasów egzogennych, niewytwarzanych przez organizm, a bardzo mu potrzebnych. Stanowi skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych, doskonale przyswajalnych witamin i mikroelementów.

Jednak jego walory, zarówno odżywcze, jak i smakowe, zależą w dużej mierze od świeżości produktu. Warto bowiem pamiętać, że niemal od momentu zniesienia w jajku zaczynają zachodzić liczne procesy metaboliczne, które przyczyniają się do stopniowego pogarszania się jakości, aż do całkowitej utraty przydatności konsumpcyjnej. Na intensywność "starzenia się" wpływa wiele czynników, przyspiesza ją przede wszystkim niewłaściwy sposób przechowywania: w zbyt wysokiej temperaturze i wilgotności. Jajku nie sprzyja też ekspozycja na promieniowanie słoneczne oraz zanieczyszczenie skorupki bakteriami czy pleśnią.

Dlatego każdorazowo należy sprawdzać świeżość produktu. W jaki sposób?

Próba wody

Najłatwiejszą i najpewniejszą metodą oceny świeżości jajka jest prześwietlenie go za pomocą owoskopu, czyli specjalistycznego urządzenia wykorzystywanego zwłaszcza na dużych fermach drobiu. Jednak raczej niewiele osób posiada w domu taki profesjonalny sprzęt, więc musimy zastosować prostsze rozwiązania.

Jedną z najbardziej charakterystycznych zmian zachodzących w jajku jest stopniowe zmniejszanie się ilości żółtka i wzrost objętości tzw. komory powietrznej – im większą powierzchnię ona zajmuje, tym produkt staje się coraz mniej świeży.

Przekonamy się o tym, zanurzając jajko w szklance z zimną wodą. Gdy natychmiast opadnie poziomo na dno, możemy je jeść bez żadnych obaw. Jeśli "stoi" na dnie, unosząc się trochę w kierunku powierzchni, nie jest już pierwszej świeżości, ale prawdopodobnie nadaje się do konsumpcji. Jajko, które po zanurzeniu wypływa na powierzchnię, a nawet wystaje ponad poziom wody, ma już najwyraźniej bardzo dużą komorę powietrzną. To jednoznacznie wskazuje na jego nieświeżość.

Stan jajka możemy też ocenić po rozbiciu skorupki. Pierwszym wskaźnikiem jest zapach – zepsucie poczujemy nawet wtedy, gdy zmagamy się z katarem. Jednak również słabsza, acz nieprzyjemna woń powinna stać się sygnałem ostrzegawczym.

Świeże jajko, po wbiciu na talerzyk, ma bezbarwne, gęste i przejrzyste białko oraz wypukłe, centralnie ułożone żółtko. Im jest starsze, tym białko staje się bardziej mętne, rozrzedzone i rozlewające, zaś żółtko zmatowiałe i płaskie, niekiedy też z widocznymi plamkami, zlokalizowane bliżej skorupki.

Często stosowaną, choć nieco mniej efektywną metodą sprawdzenia świeżości jajka jest potrząśnięcie nim i uważne wsłuchanie się w wydobywający się dźwięk. Najlepiej, gdyby żaden się nie pojawił. Chlupotanie może bowiem świadczyć o powiększeniu komory powietrznej i kulinarnej dyskwalifikacji jajka.

Jak przechowywać jajka

Na świeżość jajek wpływa przede wszystkim sposób przechowywania. Należy zapewnić im odpowiednio niską temperaturę (najlepiej mieszczącą się w przedziale 5-15 stopni Celsjusza), właściwą wilgotność powietrza (80-85 proc.) oraz czyste miejsce, zabezpieczone przed dostępem promieni słonecznych. Umieszczając w lodówce jajka, nie powinniśmy ich wcześniej czyścić czy myć, gdyż takie zabiegi powodują usunięcie z powierzchni skorupki tzw. osłonki mucynowej, która chroni wnętrze przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów.

Warto też pamiętać, że jajka powinny być przechowywana z dala od innych produktów, zwłaszcza mięsa, wędlin, tłuszczów, mleka i pieczywa, ze względu na możliwość migracji bakterii z grupy Salmonella enterica.

Tego typu drobnoustroje grożą zatruciem pokarmowym, a w konsekwencji bólami brzucha i głowy, wymiotami, biegunką oraz podwyższoną temperaturą. Groźne bakterie giną dopiero w temperaturze 70 stopni, dlatego znacznie bezpieczniejsze jest spożywanie jajek poddanych obróbce termicznej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀