Chleb orkiszowy na zakwasie z chrupiącą cebulką. Domowe pieczywo, które kusi zapachem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Zuza Zak
Podziel się

Orkisz jest uprawiany od ponad 7000 lat i wciąż obdarza nas bogactwem odżywczych składników i wspaniałym orzechowym smakiem. Jeśli nie masz oleju rzepakowego, możesz go zastąpić dowolnym olejem o łagodnym smaku. Proporcje na 1 bochenek o wadze 900 g. Przepis pochodzi z książki Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".

Składniki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów pszennych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 łyżki zakwasu
  • 250 ml letniej wody
Przepis

Rozgrzej olej i smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie złota i lekko chrupiąca, mieszaj co jakiś czas. Powinno to zająć około 20 minut. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, sól, zarodki i płatki owsiane. Wymieszaj zakwas z letnią wodą, najlepiej w słoiku. Dodaj zakwas do suchych składników w misce i mieszaj w jednym kierunku, aż uzyskasz ciasto o konsystencji masła orzechowego. Dodaj chrupiącą usmażoną cebulkę i wyrabiaj ciasto w misce przez około 5 minut, żeby wtłoczyć do niego powietrze. Wyłóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, najlepiej za jednym zamachem. Przykryj ściereczką i zostaw na 10 godzin w ciepłym miejscu, na przykład obok grzejnika, żeby wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chleb przez godzinę albo do momentu, kiedy będzie wydawał głuchy odgłos, gdy się w niego popuka. Ten chleb zachowa świeżość przez ok. 5 dni.

Więcej przepisów w książce Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"

Polecamy wideo: Fakty i mity o pieczywie z ciasta mrożonego

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne