Chleb orkiszowy na zakwasie z chrupiącą cebulką. Domowe pieczywo, które kusi zapachem
Orkisz jest uprawiany od ponad 7000 lat i wciąż obdarza nas bogactwem odżywczych składników i wspaniałym orzechowym smakiem. Jeśli nie masz oleju rzepakowego, możesz go zastąpić dowolnym olejem o łagodnym smaku. Proporcje na 1 bochenek o wadze 900 g. Przepis pochodzi z książki Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 drobno pokrojona cebula
- 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów pszennych
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2 łyżki zakwasu
- 250 ml letniej wody
Rozgrzej olej i smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie złota i lekko chrupiąca, mieszaj co jakiś czas. Powinno to zająć około 20 minut. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, sól, zarodki i płatki owsiane. Wymieszaj zakwas z letnią wodą, najlepiej w słoiku. Dodaj zakwas do suchych składników w misce i mieszaj w jednym kierunku, aż uzyskasz ciasto o konsystencji masła orzechowego. Dodaj chrupiącą usmażoną cebulkę i wyrabiaj ciasto w misce przez około 5 minut, żeby wtłoczyć do niego powietrze. Wyłóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, najlepiej za jednym zamachem. Przykryj ściereczką i zostaw na 10 godzin w ciepłym miejscu, na przykład obok grzejnika, żeby wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chleb przez godzinę albo do momentu, kiedy będzie wydawał głuchy odgłos, gdy się w niego popuka. Ten chleb zachowa świeżość przez ok. 5 dni.
Polecamy wideo: Fakty i mity o pieczywie z ciasta mrożonego
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze