Trwa ładowanie...
d36g9o4
15-11-2017 07:39

Chleb orkiszowy na zakwasie z chrupiącą cebulką. Domowe pieczywo, które kusi zapachem

Przepis

Orkisz jest uprawiany od ponad 7000 lat i wciąż obdarza nas bogactwem odżywczych składników i wspaniałym orzechowym smakiem. Jeśli nie masz oleju rzepakowego, możesz go zastąpić dowolnym olejem o łagodnym smaku. Proporcje na 1 bochenek o wadze 900 g. Przepis pochodzi z książki Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".

d36g9o4
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Zuza Zak
Źródło: Zuza Zak
Składniki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów pszennych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 łyżki zakwasu
  • 250 ml letniej wody
Przepis

Rozgrzej olej i smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie złota i lekko chrupiąca, mieszaj co jakiś czas. Powinno to zająć około 20 minut. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, sól, zarodki i płatki owsiane. Wymieszaj zakwas z letnią wodą, najlepiej w słoiku. Dodaj zakwas do suchych składników w misce i mieszaj w jednym kierunku, aż uzyskasz ciasto o konsystencji masła orzechowego. Dodaj chrupiącą usmażoną cebulkę i wyrabiaj ciasto w misce przez około 5 minut, żeby wtłoczyć do niego powietrze. Wyłóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, najlepiej za jednym zamachem. Przykryj ściereczką i zostaw na 10 godzin w ciepłym miejscu, na przykład obok grzejnika, żeby wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chleb przez godzinę albo do momentu, kiedy będzie wydawał głuchy odgłos, gdy się w niego popuka. Ten chleb zachowa świeżość przez ok. 5 dni.

Polecamy wideo: Fakty i mity o pieczywie z ciasta mrożonego

Chleb orkiszowy na zakwasie z chrupiącą cebulką. Domowe pieczywo, które kusi zapachem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj