Trwa ładowanie...
d40q3kc
29-08-2022 11:23

Buraczki na zimę. Lepiej zrób zapas, bo to jedno z najzdrowszych warzyw

Przepis

Buraki można piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, a także robić z nich przetwory, wypełniając naszą spiżarnię lub piwnicę na okres zimy. Buraczki z naszego przepisu będą doskonałe zarówno na ciepło, jak i zimno oraz do zupy.

d40q3kc
3.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 4 kg buraków
  • 4 sztuk papryki
  • 6 cebul średniej wielkości
  • 0,5 szklanki octu 10 proc.
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 litra wody
Przepis
  • Buraki ugotować do miękkości około 30 minut. Następnie obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  • Paprykę i cebulę bardzo drobno pokroić.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru, soli i octu. Dodać paprykę oraz cebulę gotować około 10 minut.
  • Dodać buraki i gotować jeszcze 5 minut.
  • Od razu jeszcze gorące nakładać do słoików.
  • Pasteryzować około 20 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Buraczki na zimę. Lepiej zrób zapas, bo to jedno z najzdrowszych warzyw
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40q3kc
d40q3kc
d40q3kc
d40q3kc
Więcej tematów
d40q3kc