Trwa ładowanie...
d33a6kj
25-02-2022 12:48

Bananowa krówka bez pieczenia

Przepis

Pyszne ciasto bez pieczenia z kremem i bananami. Jest delikatne, dosyć słodkie, pięknie pachnie czekoladą i wanilią. W przygotowaniu jest szybkie i proste. Wygląda bardzo apetycznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d33a6kj
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-12

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Krem:

  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 90 g cukru kryształu
  • 600 ml mleka
  • 45 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • około 360-400 g kakaowych herbatników
  • 3 spore banany
  • około 400 g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam z puszki)
  • 1/2 cytryny
  • 50-70 ml mleka

Wierzch:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • kakao do posypania
Przepis

Krem:

  • Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią i ubić mikserem na jasną masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń, wlać około 100 ml mleka i wymieszać mikserem.
  • Pozostałe mleko zagotować i gorące powoli wlewać do jajecznej masy z mąkami, cały czas mieszając mikserem. Gdy składniki się połączą, gorącą masę przelać do rondelka, postawić na gazie i cały czas mieszając, zagotować. Kiedy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać budyń na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Blaszkę 26cm x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i delikatnie nasączyć je mlekiem.
  • Na herbatniki wyłożyć dosyć cienką warstwę kremu, wyrównać.
  • Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i dobrze skropić sokiem z cytryny.
  • Banany poukładać na kremie w blaszce, na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników i delikatnie nasączyć je mlekiem.
  • Masę krówkową przełożyć do miski i energicznie wymieszać, aby była gładka, płynna. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, ale już ich nie nasączać.

Wierzch:

  • Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią, fix i ubić.
  • Gotową śmietankę przełożyć na ciasto i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na co najmniej 7 godzin, ja wstawiłam na całą noc.
Bananowa krówka bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
Więcej tematów
d33a6kj