Bananowa krówka bez pieczenia
Pyszne ciasto bez pieczenia z kremem i bananami. Jest delikatne, dosyć słodkie, pięknie pachnie czekoladą i wanilią. W przygotowaniu jest szybkie i proste. Wygląda bardzo apetycznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-12 |
Okazja: |
Krem:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 90 g cukru kryształu
- 600 ml mleka
- 45 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- około 360-400 g kakaowych herbatników
- 3 spore banany
- około 400 g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam z puszki)
- 1/2 cytryny
- 50-70 ml mleka
Wierzch:
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
- kakao do posypania
Krem:
- Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią i ubić mikserem na jasną masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń, wlać około 100 ml mleka i wymieszać mikserem.
- Pozostałe mleko zagotować i gorące powoli wlewać do jajecznej masy z mąkami, cały czas mieszając mikserem. Gdy składniki się połączą, gorącą masę przelać do rondelka, postawić na gazie i cały czas mieszając, zagotować. Kiedy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać budyń na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Blaszkę 26cm x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i delikatnie nasączyć je mlekiem.
- Na herbatniki wyłożyć dosyć cienką warstwę kremu, wyrównać.
- Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i dobrze skropić sokiem z cytryny.
- Banany poukładać na kremie w blaszce, na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników i delikatnie nasączyć je mlekiem.
- Masę krówkową przełożyć do miski i energicznie wymieszać, aby była gładka, płynna. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, ale już ich nie nasączać.
Wierzch:
- Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią, fix i ubić.
- Gotową śmietankę przełożyć na ciasto i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na co najmniej 7 godzin, ja wstawiłam na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze