Proste muffinki z marchewką. Zawsze się udają
Przepyszne muffinki z marchewką. Wilgotne, puszyste i delikatne. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Ładnie rosną i są proste w przygotowaniu. Wspaniałe na śniadanie. Z podanego przepisu otrzymamy 12 dużych babeczek. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 300 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
- 130 g jasnego brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 80 ml śmietany
- 300 g startej marchewki
- 1 łyżeczka starej skórki cytrynowej
- Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
- W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.
- Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.
- Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 170 st. C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze