Trwa ładowanie...
d48ct9w
18-01-2022 08:33

Proste muffinki z marchewką. Zawsze się udają

Przepis

Przepyszne muffinki z marchewką. Wilgotne, puszyste i delikatne. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Ładnie rosną i są proste w przygotowaniu. Wspaniałe na śniadanie. Z podanego przepisu otrzymamy 12 dużych babeczek. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d48ct9w
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • 300 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
  • 130 g jasnego brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 80 ml śmietany
  • 300 g startej marchewki
  • 1 łyżeczka starej skórki cytrynowej
Przepis
  • Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.
  • Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.
  • Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 170 st. C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Proste muffinki z marchewką. Zawsze się udają
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48ct9w
d48ct9w
d48ct9w
d48ct9w
Więcej tematów
d48ct9w