Jak wybrać dobre pomidory?

Pomidor zwyczajny, czyli po prostu pomidor, to przysmak, którym chętnie się zajadamy. Nic dziwnego ? jest smaczny, soczysty, pełen witamin i cennych składników odżywczych. Po pomidory powinny sięgać przede wszystkim osoby na diecie i dbające o zdrowie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a na Stary Kontynent dotarły po 1492 roku, czyli po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. W Europie ze względu na ich intensywną, czerwoną barwę nazwano je „jabłkami złota”. Przez dłuższy czas uprawiano je jako roślinę ozdobną, np. we Francji była to dekoracja wielu altan. Co ciekawe, aż do XIX w. pomidory uznawano za trujące. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie i szybko zdobyły popularność.

Smaczne i zdrowe

– Pomidory są niskokalorycznymi warzywami, które mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, a także antyutleniacze, które zapewniają skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamują procesy szybkiego starzenia się tkanek – wymienia Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrum Naturhouse. W pomidorach znajdują się m.in. witaminy C, E, K, witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6, a także karoten, kwas foliowy i biotyna. Dzięki zawartości soli bromu pomidory mają działanie uspokajające.

Zofia Urbańczyk tłumaczy, że pomidory wzmacniają również odporność. To nie wszystko. – W 90 procentach składają się z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne i mogą być składnikiem diety odchudzającej – podkreśla dietetyczka. Dlatego powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby z nadwagą, chorujące na cukrzycę, zapalenie stawów, reumatyzm, z chorobami serca i nerek. Co ważne, zawierają kwasy kumarowy i chlorogenowy, które chronią przed czynnikami rakotwórczymi. Jedzenie pomidorów może zatem odwrócić niektóre szkody spowodowane przez palenie papierosów.

Co jeszcze zawierają pomidory?

- Potas: dzięki swojemu moczopędnemu działaniu obniża ciśnienie krwi.
- Likopen: jest antyutleniaczem, wykazuje właściwości przeciwrakowe, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz poprawia wygląd skóry. Dodatkowo blokuje proces zwyrodnienia plamki żółtej oraz przeciwdziała nowotworowi prostaty. Nie jest on produkowany przez nasz organizm, dlatego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. To likopen nadaje pomidorom ich czerwoną barwę.
- Błonnik: powoduje uczucie sytości.
- Witamina C: wzmacnia odporność, a także naczynia krwionośne, przeciwdziała starzeniu się skóry i poprawia jej kondycję.
- Witamina E: duży pomidor zapewnia 25 proc. jej dziennego zapotrzebowania.
Ponadto pomidory zawierają: wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, kobalt.

Kupuj najlepsze pomidory!

Dobre pomidory powinny być dojrzałe (w intensywnym, czerwonym kolorze) i jędrne. Najlepiej, żeby dojrzewały w naturalnych warunkach. Ważne, aby miejsce po szypułce nie pachniało nawozem, a właśnie pomidorem. Starajmy się wybierać je na straganach, na których sprzedawca pokazuje przekrojone na pół warzywo – dzięki temu widać, czy nie jest w środku zbyt zielony, czyli niedojrzały. Pomidor musi być soczysty, aromatyczny, bez pomarszczonej skórki. Nie może być także poobijany czy nagniły.

Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym powinny przed zjedzeniem świeżego pomidora go obrać. – Pomidory nierzadko mogą uczulać, więc powinny ich unikać kobiety karmiące, natomiast dzieciom należy wprowadzać je do diety ostrożnie – zaznacza dietetyczka.

Jakie wyróżniamy rodzaje pomidorów i z czym je jeść?

Okrągłe (gruntowe) – są najpopularniejsze. Pasują praktycznie do wszystkiego; na surowo, do kanapek, sałatek, twarogu, przecierów. Świetne są także gotowane – do zapiekanek, drugiego dania, zup.

Malinowe – największe, pełne soku. Ich smak jest delikatny i słodki. Najlepsze do wędlin oraz owoców. Wydrążone mogą również służyć jako miseczki na farsz. Nadają się do przetworów.

Karłowate (lub karłowe) – najczęściej w gronach, mają intensywny smak i zapach. Dlatego są idealne jako dodatek do surówek i sałatek. Najlepiej jeść je nieprzetworzone.

Koktajlowe (cherry) – najmniejsze pomidorki, najczęściej stosowane do sałatek, nierzadko do dekoracji potraw. Dobre zwłaszcza poza sezonem.

Bycze serca – podłużne, o twardym miąższu. Najlepiej dodawać je do sałatek i surówek oraz na marynaty; są mniej soczyste niż pozostałe rodzaje pomidorów.

Zielone pomidory – twardsze. Bardzo dobre do sosów salsa (nie mylmy ich z niedojrzałymi pomidorami, które zawierają dużo tomatyny – w dużych ilościach jest toksyczna).

Ewa Podsiadły-Natorska

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce