Jak wybrać dobre pomidory?

Pomidor zwyczajny, czyli po prostu pomidor, to przysmak, którym chętnie się zajadamy. Nic dziwnego ? jest smaczny, soczysty, pełen witamin i cennych składników odżywczych. Po pomidory powinny sięgać przede wszystkim osoby na diecie i dbające o zdrowie.

Jak wybrać dobre pomidory?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a na Stary Kontynent dotarły po 1492 roku, czyli po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. W Europie ze względu na ich intensywną, czerwoną barwę nazwano je „jabłkami złota”. Przez dłuższy czas uprawiano je jako roślinę ozdobną, np. we Francji była to dekoracja wielu altan. Co ciekawe, aż do XIX w. pomidory uznawano za trujące. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie i szybko zdobyły popularność.

Smaczne i zdrowe

– Pomidory są niskokalorycznymi warzywami, które mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, a także antyutleniacze, które zapewniają skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamują procesy szybkiego starzenia się tkanek – wymienia Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrum Naturhouse. W pomidorach znajdują się m.in. witaminy C, E, K, witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6, a także karoten, kwas foliowy i biotyna. Dzięki zawartości soli bromu pomidory mają działanie uspokajające.

Zofia Urbańczyk tłumaczy, że pomidory wzmacniają również odporność. To nie wszystko. – W 90 procentach składają się z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne i mogą być składnikiem diety odchudzającej – podkreśla dietetyczka. Dlatego powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby z nadwagą, chorujące na cukrzycę, zapalenie stawów, reumatyzm, z chorobami serca i nerek. Co ważne, zawierają kwasy kumarowy i chlorogenowy, które chronią przed czynnikami rakotwórczymi. Jedzenie pomidorów może zatem odwrócić niektóre szkody spowodowane przez palenie papierosów.

Co jeszcze zawierają pomidory?

- Potas: dzięki swojemu moczopędnemu działaniu obniża ciśnienie krwi.
- Likopen: jest antyutleniaczem, wykazuje właściwości przeciwrakowe, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz poprawia wygląd skóry. Dodatkowo blokuje proces zwyrodnienia plamki żółtej oraz przeciwdziała nowotworowi prostaty. Nie jest on produkowany przez nasz organizm, dlatego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. To likopen nadaje pomidorom ich czerwoną barwę.
- Błonnik: powoduje uczucie sytości.
- Witamina C: wzmacnia odporność, a także naczynia krwionośne, przeciwdziała starzeniu się skóry i poprawia jej kondycję.
- Witamina E: duży pomidor zapewnia 25 proc. jej dziennego zapotrzebowania.
Ponadto pomidory zawierają: wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, kobalt.

Kupuj najlepsze pomidory!

Dobre pomidory powinny być dojrzałe (w intensywnym, czerwonym kolorze) i jędrne. Najlepiej, żeby dojrzewały w naturalnych warunkach. Ważne, aby miejsce po szypułce nie pachniało nawozem, a właśnie pomidorem. Starajmy się wybierać je na straganach, na których sprzedawca pokazuje przekrojone na pół warzywo – dzięki temu widać, czy nie jest w środku zbyt zielony, czyli niedojrzały. Pomidor musi być soczysty, aromatyczny, bez pomarszczonej skórki. Nie może być także poobijany czy nagniły.

Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym powinny przed zjedzeniem świeżego pomidora go obrać. – Pomidory nierzadko mogą uczulać, więc powinny ich unikać kobiety karmiące, natomiast dzieciom należy wprowadzać je do diety ostrożnie – zaznacza dietetyczka.

Jakie wyróżniamy rodzaje pomidorów i z czym je jeść?

Okrągłe (gruntowe) – są najpopularniejsze. Pasują praktycznie do wszystkiego; na surowo, do kanapek, sałatek, twarogu, przecierów. Świetne są także gotowane – do zapiekanek, drugiego dania, zup.

Malinowe – największe, pełne soku. Ich smak jest delikatny i słodki. Najlepsze do wędlin oraz owoców. Wydrążone mogą również służyć jako miseczki na farsz. Nadają się do przetworów.

Karłowate (lub karłowe) – najczęściej w gronach, mają intensywny smak i zapach. Dlatego są idealne jako dodatek do surówek i sałatek. Najlepiej jeść je nieprzetworzone.

Koktajlowe (cherry) – najmniejsze pomidorki, najczęściej stosowane do sałatek, nierzadko do dekoracji potraw. Dobre zwłaszcza poza sezonem.

Bycze serca – podłużne, o twardym miąższu. Najlepiej dodawać je do sałatek i surówek oraz na marynaty; są mniej soczyste niż pozostałe rodzaje pomidorów.

Zielone pomidory – twardsze. Bardzo dobre do sosów salsa (nie mylmy ich z niedojrzałymi pomidorami, które zawierają dużo tomatyny – w dużych ilościach jest toksyczna).

Ewa Podsiadły-Natorska

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów