WAŻNE
TERAZ

Historyczny mecz! Iga Świątek w półfinale Wimbledonu

Soczewica na zdrowie

Nie tylko fasola, groch czy soja. Także soczewica coraz częściej pojawia się na naszych stołach. I dobrze, bo to jedna z najzdrowszych przedstawicielek roślin strączkowych!

Soczewica na zdrowie
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Soczewica znana jest od czasów prehistorycznych. Jak wynika z prac naukowych, była jadana już w neolicie. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła raczej za tanią i sycącą potrawę ubogich, natomiast w kuchni żydowskiej łączono ją z pszenicą i w takiej formie była daniem pokutnym. W niektórych krajach karmiono nią głównie bydło.

Dziś jest jednym z elementów kulinarnej tradycji włoskiej nocy sylwestrowej. Ponieważ przypomina małe monety, traktowana jest jako symbol bogactwa. Oczywiście soczewica nie tylko przynosi szczęście, ale przede wszystkim służy zdrowiu. Jest źródłem tanin, które niedawno pod lupę wzięli naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Badacze doszli do wniosku, że związki te mogą chronić przed różnego rodzaju nowotworami, a nawet spowalniać tempo podziału komórek rakowych. Taniny działają przeciwbakteryjnie i wpływają korzystnie na mikroflorę jamy ustnej i jelit. Związki te są również silnymi przeciwutleniaczami, które neutralizują wolne rodniki uszkadzające podstawowe struktury komórek.

Co jeszcze znajdziemy w soczewicy? To roślina o wysokiej zawartości białka. Trzeba przyznać, że jest ona imponująca: w 100 g nasion znajduje się od 25 do 28 g białka. Posiada też lizynę - aminokwas, który przyspiesza proces budulcowy białek, wzmacnia kości i mięśnie. Poza tym soczewica zawiera skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), a także beta-karoten i witaminy - przede wszystkim z grupy B. Wysoka zawartość kwasu foliowego reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga powstawanie krwinek czerwonych. Trzeba wspomnieć też o żelazie, które przeciwdziała anemii.

Soczewica jest dość kaloryczna (ok. 350 kcal/100 g). Duży wpływ mają na to węglowodany, z których większość stanowi łatwo przyswajalna skrobia. Na szczęście nasiona mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie sprawdzają się także w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Krótko mówiąc, soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych.

W sklepach dostaniemy najczęściej brązową odmianę o charakterystycznym smaku. Dostępne są też zielone, czerwone i żółte nasiona.

- Soczewica jest bardziej wyrazista w smaku niż soja, dlatego z każdym rokiem zyskuje coraz szersze grono zwolenników. I chociaż w Polsce jest bardzo rzadko uprawiana, coraz częściej pojawia się na naszych stołach - mówi Janusz Myjak, szef kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. - Jest łatwa w przygotowaniu. Ziarna wystarczy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować. Tak przygotowaną soczewicę możemy wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do dań głównych, do zup, do różnego rodzaju sałatek. Można też piec pasztety, nadaje się na wszelkiego rodzaju farsze i nadzienia. Moim ulubionym jest farsz do pierogów z borowików i soczewicy (przepis poniżej). Warto pokusić się o przygotowanie kilku dań, tym bardziej, że w postaci suszonej lub konserwowej jest dostępna cały rok. Warto też pamiętać, że wszelkie odmiany soczewicy są niezastąpione w kuchni wegetariańskiej.

Przepis na pierogi z soczewicą i borowikami okraszone rumianą cebulą

Składniki na 6 porcji

Farsz:
soczewica brązowa, ugotowana 400 g,
borowiki 350 g,
cebula 1 sztuka,
masło 60 g,
sól, pieprz do smaku.

Ugotowaną soczewicę zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać bardzo drobno pokrojone borowiki, dusić na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną się rumienić. Połączyć z soczewicą i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ciasto:
mąka 500 g,
jajo 1 sztuka,
olej 1 łyżka.

Zagniatać ciasto, dodając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Rumiana cebula do pierogów:
cebula 120 g
masło 80 g
pęczek natki pietruszki.

Cebulę pokroić bardzo drobno, zrumienić na maśle, cały czas mieszając. Ugotowane pierogi omaścić rumianą cebulą i posypać posiekaną zieloną pietruszką.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek