Zupa piwna z serem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 6 cienkich plasterków boczku
- 2 piersi kurczaka
- 70 g masła
- 20 g mąki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml piwa pszenicznego
- 250 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 12%
- 150 g sera cheddar
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć w garnku o grubym dnie. Wyjąć bekon z garnka, a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekany czosnek. Zarumieniony przełożyć do naczynia z boczkiem. Następnie na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojonego w paski kurczaka - w razie potrzeby dodać masła. Gdy będzie złoty i podsmażony z każdej strony, wyjąć do usmażonego boczku.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Składniki wymieszać, wlać bulion i piwo, dodać też śmietanę i wymieszać. Zagotować, a po chwili dodać starty na tarce ser (zostawiając trochę do przybrania). Gdy zupa nabierze jednolitej konsystencji dodać kurczaka, czosnek i boczek. Gotować jeszcze kwadrans, następnie doprawić do smaku. Podawać w miseczkach z przybraniem sera oraz posiekanego szczypiorku.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze