Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem
Spodziewasz się gości, a twoja lodówka świeci pustkami? Nie masz pomysłu, jaką przekąskę przygotować na rodzinny seans filmowy? Polecamy pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego i łososia. To musi być pyszne!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 150 g łososia wędzonego,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- sól i pieprz cytrynowy do smaku,
- jajko.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie delikatnie oprósz mąką i rozwałkuj. Na 1/3 jego powierzchni ułóż plastry wędzonego łososia, dopraw je solą i pieprzem cytrynowym. Teraz ciasto zawiń w rolkę, ale nie do końca – zostaw wąski pasek, posmaruj go rozkłóconym jajkiem i zawiń do końca. Gotową roladę posmaruj resztą rozkłóconego jajka i pokrój na plastry jednakowej grubości. Ślimaczki z ciasta francuskiego poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu. Gotowe ślimaczki podaj z sosem czosnkowym lub oliwą z oliwek z ulubionymi ziołami.
Zobacz także wideo: Przepis na vichyssoise, czyli francuską zupę krem. To musi być pyszne!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze