Trwa ładowanie...

Ryba na piątek. Tuńczyk w trzech odsłonach

Dania z tuńczyka są lubiane i popularne. To dobrze, bo ta niepozorna ryba zawiera dość cenne wartości odżywcze. Teraz w Lidlu można kupić ją w promocyjnej cenie - za 120 gramów wędzonych plastrów łososia zapłacimy 12,99 zł.

Ryba na piątek. Tuńczyk w trzech odsłonachŹródło: 123RF
d295de9
d295de9

Trzeba jednak pamiętać, że tuńczyk nie jest idealnym wyborem dla każego. Ze względu na wysoką zawartość rtęci nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży. Jego zaletą jest z kolei zawartość m. in witaminy B12, wapnia fosforu i białka. Ryba ta występuje pod kilkoma postaciami. Co trzeba wiedzieć o każdej z nich?

Tuńczyk w puszce

Nie taki tuńczyk w puszce straszny, jak go malują. Ważne jest, aby czytać skład takiej konserwy. Tuńczyk w rozdrobnionej wersji nie jest najlepszym źródłem wartości odżywczych. Najzdrowszy będzie w sosie własnym. Tuńczyk w oleju to opcja zdecydowanie bardziej kaloryczna. Na rynku dostępnych jest wiele konserw z tej ryby, toteż jest w czym wybierać i warto postawić na jej wysoką jakość.

123RF
Źródło: 123RF

Tuńczyk wędzony

Tuńczyk wędzony, jak każda ryba, ma swoje plusy i minusy. W czasie wędzenia z mięsa ryb znika wiele bakterii i drobnoustrojów, ale też wartości odżywcze. Choć takie mięso, dobrze uwędzone, może być niezwykle soczyste i mimo wszystko zdrowe. Dużo też zależy od tego, jaką solankę zastosowano.

Tuńczyk surowy

Ze względu na rtęć, która gromadzi się w tej rybie, najlepiej kupować ją z zaufanych źródeł. Im bardziej czerwone jest jego mięso, tym świeższe. Surowego tuńczyka można upiec np. na grillu.

d295de9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d295de9
Więcej tematów