Dobre właściwości kawy. Dlatego powinniśmy ją pić
Statystyczny Polak pije średnio jedną filiżankę kawy dziennie. Większość osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, ile właściwości zdrowotnych może im dostarczyć ten jeden napój - wliczając w to poprawę nastroju czy mniejsze ryzyko nowotworu.
Zmiejsza ryzyko raka
Eksperci z University of Southampton i University of Edinburgh przeanalizowali dane z 26 badań z udziałem ponad 2,25 miliona uczestników.
W porównaniu z osobami, które nie piły kawy, ci, którzy wypili jedną filiżankę dziennie, mieli o 20% niższe ryzyko rozwoju HCC, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie BMJ Open.
Wspomaga odchudzanie
Dietetyczka Sarah Flowers w rozmowie z magazynem "The Express", przyznała, że miłośnicy kawy, pijąc ją, jednocześnie wspomagają odchudzanie. Według niej, kawa może pomóc każdemu schudnąć, gdyż jest w stanie przyspieszyć metabolizm.
"Twoja codzienna filiżanka kawy może pomóc zwiększyć tempo przemiany materii, stymulując termogenezę, która z kolei pomaga spalić więcej tłuszczu" - stwierdziła Flowers. Oprócz tego, napój zawiera również kwas chlorogenowy - zdolny do spowolnienia wchłaniania węglowodanów i rozkładania tłuszczu.
Zmiejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroba Parkinsona i Alzheimera
Badania pokazują, że kawa może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, nawet u seniorów, którzy już cierpią na jakąś formę łagodnej demencji. Kofeina blokuje stan zapalny w mózgu, w szczególności receptory adenozyny, które mogą rozpocząć reakcję łańcuchową, która z kolei rozpoczyna spadek zdolności poznawczych umysłu.
Kawa może mieć tak pozytywny wpływ na stan zapalny w mózgu, że dorośli w wieku powyżej 65 lat, którzy mieli wyższy poziom kofeiny we krwi, unikali lub opóźniali wystąpienie choroby Alzheimera.
Specjalista, zajmujący się neurobiologią, Chuanhai Cao, powiedział o badaniu: "Te intrygujące wyniki sugerują, że starsi ludzie, z łagodnymi zaburzeniami pamięci, którzy piją umiarkowany poziom kawy - około trzech filiżanek dziennie - nie zachorują na chorobę Alzheimera lub przynajmniej doświadczą jej objawów znacznie później".
Poprawia nastrój
Badania medyczne dotyczące związku między przyjmowaniem kofeiny a depresją, szczególnie gdy są spożywane w kawie i herbacie, pokazują, że kofeina może zmniejszyć częstotliwość występowania depresji. Niektórzy posuwają się nawet do wniosku, że kofeina może zmniejszyć liczbę samobójstw.
Analiza 12 badań przeprowadzonych w Chinach, które dotyczyły relacji między kofeiną a depresją, potwierdziła, że kofeina - szczególnie w kawie - ma działanie ochronne w zapobieganiu depresji. Naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie kofeiny i kawy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby.
Pomaga astmatykom
W badaniu z 2007 r., które zostało przeprowadzone przez zespół z Cochrane Database of Systematic Reviews, naukowcy zgromadzili i przeanalizowali wyniki pół tuzina badań klinicznych, dotyczących wpływu kofeiny na astmatyków. Odkryli, że kofeina powoduje niewielką poprawę funkcji dróg oddechowych do czterech godzin w porównaniu z placebo, a nawet niewielka dawka - mniejsza niż ilość w filiżance kawy Starbucks - może poprawić czynność płuc do dwóch godzin.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl