Trwa ładowanie...

Dobre właściwości kawy. Dlatego powinniśmy ją pić

Statystyczny Polak pije średnio jedną filiżankę kawy dziennie. Większość osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, ile właściwości zdrowotnych może im dostarczyć ten jeden napój - wliczając w to poprawę nastroju czy mniejsze ryzyko nowotworu.

Dobre właściwości kawy. Dlatego powinniśmy ją pićŹródło: pexels.com
dvl0hez
dvl0hez

Zmiejsza ryzyko raka

W 2017 roku, badania naukowców dowiodły, że ludzie, którzy piją więcej kawy, rzadziej chorują na raka wątrobowokomórkowego (HCC), najczęstszą postać pierwotnego raka wątroby. Efekt został stwierdzony nawet w przypadku picia kawie bezkofeinowej.

Eksperci z University of Southampton i University of Edinburgh przeanalizowali dane z 26 badań z udziałem ponad 2,25 miliona uczestników.

W porównaniu z osobami, które nie piły kawy, ci, którzy wypili jedną filiżankę dziennie, mieli o 20% niższe ryzyko rozwoju HCC, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie BMJ Open.

Wspomaga odchudzanie

Dietetyczka Sarah Flowers w rozmowie z magazynem "The Express", przyznała, że miłośnicy kawy, pijąc ją, jednocześnie wspomagają odchudzanie. Według niej, kawa może pomóc każdemu schudnąć, gdyż jest w stanie przyspieszyć metabolizm.

dvl0hez

"Twoja codzienna filiżanka kawy może pomóc zwiększyć tempo przemiany materii, stymulując termogenezę, która z kolei pomaga spalić więcej tłuszczu" - stwierdziła Flowers. Oprócz tego, napój zawiera również kwas chlorogenowy - zdolny do spowolnienia wchłaniania węglowodanów i rozkładania tłuszczu.

Zmiejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroba Parkinsona i Alzheimera

Badania pokazują, że kawa może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, nawet u seniorów, którzy już cierpią na jakąś formę łagodnej demencji. Kofeina blokuje stan zapalny w mózgu, w szczególności receptory adenozyny, które mogą rozpocząć reakcję łańcuchową, która z kolei rozpoczyna spadek zdolności poznawczych umysłu.

Kawa może mieć tak pozytywny wpływ na stan zapalny w mózgu, że dorośli w wieku powyżej 65 lat, którzy mieli wyższy poziom kofeiny we krwi, unikali lub opóźniali wystąpienie choroby Alzheimera.

dvl0hez

Specjalista, zajmujący się neurobiologią, Chuanhai Cao, powiedział o badaniu: "Te intrygujące wyniki sugerują, że starsi ludzie, z łagodnymi zaburzeniami pamięci, którzy piją umiarkowany poziom kawy - około trzech filiżanek dziennie - nie zachorują na chorobę Alzheimera lub przynajmniej doświadczą jej objawów znacznie później".

Poprawia nastrój

Badania medyczne dotyczące związku między przyjmowaniem kofeiny a depresją, szczególnie gdy są spożywane w kawie i herbacie, pokazują, że kofeina może zmniejszyć częstotliwość występowania depresji. Niektórzy posuwają się nawet do wniosku, że kofeina może zmniejszyć liczbę samobójstw.

Analiza 12 badań przeprowadzonych w Chinach, które dotyczyły relacji między kofeiną a depresją, potwierdziła, że kofeina - szczególnie w kawie - ma działanie ochronne w zapobieganiu depresji. Naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie kofeiny i kawy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby.

dvl0hez

Pomaga astmatykom

W badaniu z 2007 r., które zostało przeprowadzone przez zespół z Cochrane Database of Systematic Reviews, naukowcy zgromadzili i przeanalizowali wyniki pół tuzina badań klinicznych, dotyczących wpływu kofeiny na astmatyków. Odkryli, że kofeina powoduje niewielką poprawę funkcji dróg oddechowych do czterech godzin w porównaniu z placebo, a nawet niewielka dawka - mniejsza niż ilość w filiżance kawy Starbucks - może poprawić czynność płuc do dwóch godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dvl0hez
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
Więcej tematów