WP

Tarta malinowa. Wykorzystaj mrożone owoce - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się

Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na tartę malinową. - Bardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie​ - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną"

Składniki

Krem malinowy:

  • 3 szklanki malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub 3 ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżka masła schłodzonego pokrojonego w kostkę

Ciasto

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki migdałów mielonych
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 7 łyżek masła
WP
Przepis

Maliny, 2 łyżki wody, sok z cytryny, skórkę i cukier zagotować. Około 5 minut trzymać na małym ogniu, zdjąć odczekać 5 minut i dokładnie zmiksować. Przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Przelać do rondla. Żółtka ubić rózgą z mąką i powoli mieszając wlewać do musu podgrzewając na średnim ogniu. Dodać masło, sól podgrzać około 1 minuty i zestawić. Nakryć folią spożywczą przestudzone i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę prostokątną o boku 30 cm lub okrągłą 23 cm natłuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, solą. Masło roztopić. Dodać do mąki z migdałami i zagnieść ciasto. Następnie wylepić dno i boki formy. Piec około 25 minut na lekko złoty kolor.

Krem wyjąć, rozsmarować równomiernie na spodzie ciasta. Udekorować malinami i skórką cytryny. Wstawić do lodówki na min. 1 godz.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP