Tarta malinowa. Wykorzystaj mrożone owoce
Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na tartę malinową. - Bardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Krem malinowy:
- 3 szklanki malin
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub 3 ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka masła schłodzonego pokrojonego w kostkę
Ciasto
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki migdałów mielonych
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek masła
Maliny, 2 łyżki wody, sok z cytryny, skórkę i cukier zagotować. Około 5 minut trzymać na małym ogniu, zdjąć odczekać 5 minut i dokładnie zmiksować. Przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Przelać do rondla. Żółtka ubić rózgą z mąką i powoli mieszając wlewać do musu podgrzewając na średnim ogniu. Dodać masło, sól podgrzać około 1 minuty i zestawić. Nakryć folią spożywczą przestudzone i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę prostokątną o boku 30 cm lub okrągłą 23 cm natłuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, solą. Masło roztopić. Dodać do mąki z migdałami i zagnieść ciasto. Następnie wylepić dno i boki formy. Piec około 25 minut na lekko złoty kolor.
Krem wyjąć, rozsmarować równomiernie na spodzie ciasta. Udekorować malinami i skórką cytryny. Wstawić do lodówki na min. 1 godz.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze