Trwa ładowanie...
d1biu7c
12-06-2017 13:20

Słodko-pikantne kurczakowe kąski

Przepis

Kąski z kurczaka to pyszna propozycja na obiad. Sprawdzą się też jako przekąska np. na imprezę lub domowe przyjęcie. Mięso obtaczane w mące migdałowej nabierze niesamowitego aromatu i lekko słodkawego smaku.

d1biu7c
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 2 szklanki mąki migdałowej (miazgi migdałowej)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki pikantnego sosu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • kwaśna śmietana do podania
  • szczypiorek do posypania
Przepis

W misce wymieszaj mąkę migdałową, sól i pieprz. Jajka należy rozmącić w drugiej misce. Pokrojonego w większe kawałki fileta obtocz najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, a na koniec w mące migdałowej. Ułóż tak przygotowane kawałki na desce i wstaw do lodówki na około godzinę. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C. Piecz kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut.

W tym czasie zacznij przygotowywać sos. W małym garnuszku na dużym ogniu zacznij podgrzewać miód, pikantny sos i czosnek w proszku. Doprowadź do wrzenia i odstaw. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika i wyłącz piekarnik. Mięso polej przygotowanym sosem i włóż z powrotem do piekarnika na jakieś 5 minut. Gotowe kąski można polać śmietaną i posypać szczypiorkiem.
Zobacz także: najlepszy przepis na kluski śląskie

Słodko-pikantne kurczakowe kąski
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1biu7c
d1biu7c
d1biu7c
d1biu7c
Więcej tematów
d1biu7c