Słodko-pikantne kurczakowe kąski
Kąski z kurczaka to pyszna propozycja na obiad. Sprawdzą się też jako przekąska np. na imprezę lub domowe przyjęcie. Mięso obtaczane w mące migdałowej nabierze niesamowitego aromatu i lekko słodkawego smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 filety z kurczaka
- 2 szklanki mąki migdałowej (miazgi migdałowej)
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki pikantnego sosu
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- kwaśna śmietana do podania
- szczypiorek do posypania
W misce wymieszaj mąkę migdałową, sól i pieprz. Jajka należy rozmącić w drugiej misce. Pokrojonego w większe kawałki fileta obtocz najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, a na koniec w mące migdałowej. Ułóż tak przygotowane kawałki na desce i wstaw do lodówki na około godzinę. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C. Piecz kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut.
W tym czasie zacznij przygotowywać sos. W małym garnuszku na dużym ogniu zacznij podgrzewać miód, pikantny sos i czosnek w proszku. Doprowadź do wrzenia i odstaw. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika i wyłącz piekarnik. Mięso polej przygotowanym sosem i włóż z powrotem do piekarnika na jakieś 5 minut. Gotowe kąski można polać śmietaną i posypać szczypiorkiem.
Zobacz także: najlepszy przepis na kluski śląskie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze