WP
WP

Śledzik nie tylko w oleju. Przepyszne burgery - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog
Podziel się

Śledź wcale nie musi być nudny. Możemy go podać na 1000 różnych sposobów. - Mój przepis na burgery ze śledzi nie jest oczywisty, bo do ryby dodałam suszone owoce. Taki kotlet nadaje się zarówno na obiad z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, jak również do buły, jako składnik pożywnej kanapki (fishburgera) - przekonuje autorka bloga Dietolog.

Składniki
  • 4 tuszki lub 8 niewielkich filetów ze śledzi (lepiej od razu filety, nie będziecie się bawić w wycinanie)
  • 20 g suszonych owoców (u mnie było to 5 suszonych śliwek)
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia np. rzepakowego

Do podania:

  • 80 g kaszy gryczanej
  • 4 małe ogórki kiszone
Przepis

Filety śledziowe oczyścić i włożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na rybi mus i przełożyć do miski. Suszone owoce drobno pokroić i dodać do mięsa. Ja użyłam suszonej śliwki, ale z pewnością świetnie się sprawdzi żurawina czy rodzynki. Pęczek pietruszki posiekać razem z łodyżkami. Połowę natki dodać do masy na rybne burgery. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety (bez dodatku jajek ani bułki tartej) i smażyć je po około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warto użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, żeby użyć jak najmniej tłuszczu.

WP

Kaszę gryczaną ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu – ja zazwyczaj gotuję ok. 10-15 minut w osolonej wodzie w proporcji 2,5:1 i pozostawiam w cieple do wchłonięcia przez kaszę wody. Drugą połowę posiekanej natki pietruszki dodać do ugotowanej kaszy gryczanej przed podaniem i wymieszać dokładnie.

Burgery podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną z natką pietruszki i ogórkiem kiszonym. Polecam dodanie do kaszy świeżo siekanej pietruszki. Taka drobna rzecz, a zupełnie zmienia jej konsystencję i smak.

Zobacz także przepis na chili z batata

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP