Trwa ładowanie...
d2aiq93
d2aiq93

Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

Przepis

Faszerowany kaszą i grzybami farsz to wspaniała alternatywa dla klasycznego karpia smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba zachwyci wszystkich gości, nawet tych, którzy omijają tę rybę szerokim łukiem, twierdząc że jest mulista. Dobrze doprawiony farsz i delikatne mięso ryby doskonale ze sobą współgrają, tworząc przepyszną kompozycję smaków.

1.4
(5 głosów)
Oceń:
d2aiq93
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
123
Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
Składniki

1,5 kg karpia
15 dag kaszy gryczanej
10 dag suszonych prawdziwków
2 cebule
4 łyżki masła
2 żółtka
150 ml śmietany
sól, pieprz
kilka łyżek bulionu

Przepis

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a następnie pokroić w paski. Karpia sprawić, nie odcinając głowy, natrzeć solą. Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól i łyżkę masła, ugotować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać grzyby i całość podsmażyć. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, połączyć go z żółtkami. Doprawionym nadzieniem nafaszerować rybę, zszyć i ułożyć w brytfannie. Podlać resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym tłuszczem. Upieczonego karpia przełożyć na półmisek i podlać przygotowanym sosem. Sos z połączyć z bulionem, zaprawić 150 ml śmietany i szybko zagotować.

Przepis dodał użytkownik casablanca12

Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2aiq93

Podziel się opinią

Share
d2aiq93
d2aiq93

d2aiq93
d2aiq93
d2aiq93