Trwa ładowanie...
d2elop0
18-12-2011 10:43

Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

Przepis

Faszerowany kaszą i grzybami farsz to wspaniała alternatywa dla klasycznego karpia smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba zachwyci wszystkich gości, nawet tych, którzy omijają tę rybę szerokim łukiem, twierdząc że jest mulista. Dobrze doprawiony farsz i delikatne mięso ryby doskonale ze sobą współgrają, tworząc przepyszną kompozycję smaków.

d2elop0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

1,5 kg karpia
15 dag kaszy gryczanej
10 dag suszonych prawdziwków
2 cebule
4 łyżki masła
2 żółtka
150 ml śmietany
sól, pieprz
kilka łyżek bulionu

Przepis

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a następnie pokroić w paski. Karpia sprawić, nie odcinając głowy, natrzeć solą. Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól i łyżkę masła, ugotować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać grzyby i całość podsmażyć. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, połączyć go z żółtkami. Doprawionym nadzieniem nafaszerować rybę, zszyć i ułożyć w brytfannie. Podlać resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym tłuszczem. Upieczonego karpia przełożyć na półmisek i podlać przygotowanym sosem. Sos z połączyć z bulionem, zaprawić 150 ml śmietany i szybko zagotować.

Przepis dodał użytkownik casablanca12

Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2elop0
d2elop0
d2elop0
d2elop0
Więcej tematów
d2elop0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj