Serowe jagodzianki. Tak pyszne, że znikną do ostatniego okruszka
Wszystko zaczęło się od bułek twarogowych. Uwielbiałam je z ziołami i tak najczęściej przygotowywałam. Po jakimś czasie zaczęłam eksperymentować i tworzyć wersje na słodko. Tak powstały bułeczki twarogowe z owocami – twarogietki. Ostatnio to właśnie one zainspirowały mnie do kolejnej modyfikacji przepisu. Chciałam stworzyć bułeczki z większą ilością owoców. Zdecydowałam się na jagodzianki serowe. Wyszły znakomicie! A do tego ten obłędny zapach w całym domu!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
Dodatkowo:
• 10 g erytrytolu
• 200 g jagód
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Wymieszaj twaróg, jajka, mąkę i budyń w proszku. Dodaj erytrytol.
- Ciasto podziel na 8 części, uformuj kulki i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Delikatnie spłaszcz wszystkie kulki. Na środek każdej z nich nałóż łyżkę owoców. Zwiń bułeczki.
- Tak przygotowane jagodzianki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25−30 minut.
- Bułeczki będą doskonale smakować także z innymi owocami. Mąkę ryżową możesz wymienić na owsianą, orkiszową lub gryczaną. Zamiast erytrytolu można użyć innej substancji słodzącej, np. ksylitolu, stewii, a nawet miodu. Warto jednak pamiętać, że erytrytol nie ma kalorii.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Stolarczyk "Fit desery z kilku składników. Jak jeść zdrowo nie rezygnując ze słodyczy"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze