Schab ze śliwkowym oczkiem. Doskonały na co dzień i od święta
Schab ze śliwką to klasyka gatunki. Doskonale smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Sprawdzi się na obiad i na kanapki. Zalany galaretką może być świetną przystawką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1 kg schabu bez kości
- 150 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot.
- W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc.
- Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut.
- Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.
- Obsmażony schab można również upiec (ok. 1 godz w 180 st. C).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze