6 mniej znanych, ale pysznych zastosowań suszonych śliwek

Suszone śliwki powinni gościć w naszej kuchni nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jest to bowiem produkt o imponujących walorach odżywczych oraz smakowych, możemy przygotować z niego wiele prostych i pysznych specjałów, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Suszone śliwkiSuszone śliwki w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Długo można wyliczać korzyści płynące z regularnego spożywania suszonych śliwek. To m.in. bardzo bogate źródło pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika zwiększającego objętość w żołądku, wywołującego uczucie sytości i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Błonnik spowalnia też proces wchłaniania cukru, przez co spalanych jest więcej tłuszczów.

Suszone śliwki dostarczają pięć razy więcej witaminy A niż świeże owoce. Kryją w sobie także solidną dawkę witaminy E, dzięki czemu wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Ze względu na wysoką zawartość potasu są zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie. Mają również właściwości uspokajające i rozweselające, pomagają odbudować siły po intensywnym wysiłku.

Tradycyjnie suszone śliwki wykorzystuje się przede wszystkim w okresie Bożego Narodzenia, do przygotowywania wigilijnego kompotu czy bigosu. Jednak warto sięgać po ten produkt nie tylko od święta.

Po co jeść suszone śliwki?

Zupa z suszonych śliwek

W wielu rodzinach przyrządza się ją na Wigilię, ale ta pyszna oraz aromatyczna zupa sprawdzi się również na co dzień, zwłaszcza w zimny i ponury dzień.

Przygotowanie potrawy jest banalnie proste, choć należy je rozpocząć przynajmniej 12 godzin wcześniej, od namoczenia suszonych śliwek bez pestek (ok. 30 dag) w zimnej wodzie (ok. 2 litry). Po tym czasie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły. Gdy śliwki zaczną się rozpadać dodajemy trochę mielonego cynamonu, kilka goździków, cukier (2-3 łyżki) oraz szczyptę soli. Gotujemy jeszcze kwadrans, po czym wyławiamy goździki i miksujemy zupę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy. Zupę serwujemy z lanymi kluskami lub groszkiem ptysiowym.

Śliwkowy sos do mięs

Znakomity dodatek do dań z drobiu czy dziczyzny, świetnie komponuje się zarówno z kopytkami, jak i ziemniaczanym puree. Pasuje również do pasztetów i wędlin.

20 dag suszonych śliwek (bez pestek) zalewamy wodą lub bulionem warzywnym (ok. trzy szklanki). Dodajemy garść suszonej żurawiny i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy, dolewamy kwaśną śmietanę (200 ml), doprawiamy solą i pieprzem. Sos świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Suszone śliwki w boczku

Klasyczna imprezowa przystawka, która zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Może z wyjątkiem osób na diecie wegetariańskiej.

Jak przygotować specjał? Wypestkowaną śliwkę wystarczy ciasno zawinąć w cienki plasterek boczku, po czym spiąć go wykałaczką i zrumienić na patelni ze wszystkich stron. Przekąskę można też zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st., przez ok. 10-15 minut. Podajemy ją na ciepło, choć na zimno też smakuje wybornie.

Schab
© 123RF

Powidła z suszonych śliwek

"Zaź też wadzi i powidłek sobie nadziałać" – pisał już w XVI wieku Mikołaj Rej na kartach "Żywota człowieka poczciwego". Warto skorzystać z tej rady, ponieważ powidła są nie tylko smaczne, ale wyróżniają się – w porównaniu z innymi przetworami – największą zawartością owoców. Można je przyrządzić także z suszonych śliwek.

30 dag wypestkowanych owoców zalewamy gorącą wodą (pół litra) i zostawiamy na 2-3 godziny. Następnie wszystko blendujemy, po czym wykładamy do rondla o grubym dnie, dodajemy kilka łyżek tradycyjnych powideł śliwkowych i smażymy przez pół godziny, nie zapominając o częstym mieszaniu. Pod koniec doprawiamy mielonym cynamonem, sokiem z cytryny, ewentualnie dosładzamy miodem. Jeszcze gorące powidła przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Śliwka w czekoladzie

Można ją oczywiście kupić w sklepie, jednak trzeba się liczyć z tym, że w składzie specjału znajdziemy np. syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzone tłuszcze roślinne i inne dodatki, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego lepiej przygotować go samodzielnie.

Zadanie jest bardzo proste. Wypestkowane śliwki suszone wystarczy zalać na noc alkoholem (wódką, rumem, koniakiem, wiśniówką), a następnego dnia osączyć i obtoczyć w gorzkiej czekoladzie, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej. Później wystarczy ułożyć śliwki na papierze do pieczenia i schłodzić przez 2-3 godziny. Pyszny deser gotowy.

Naleśniki z suszonymi śliwkami i orzechami

Suszone śliwki dodadzą wyrazistości farszowi do naleśników, które dzięki temu nabiorą niepowtarzalnego smaku i aromatu.

10-12 dorodnych śliwek pozbawiamy pestek, po czym dość drobno siekamy. Dobrej jakości twaróg (25 dag) rozcieramy z miodem (2-3 łyżki) oraz jogurtem naturalnym (100 ml). Dodajemy śliwki, garść posiekanych orzechów włoskich i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja farszu nam nie odpowiada możemy dodać więcej jogurtu. Nakładamy go na naleśniki, które następnie podsmażamy na maśle klarowanym.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary