Zupa fasolowa z oregano i rozmarynem

Wcinając grillowaną rybę i pijąc pachnące żywicą wino, trochę żałowałem, że jest środek lata i nie skosztuję tutejszej zupy fasolowej. Biorąc pod uwagę historię ateńskiej kuchni, to w zasadzie nowość, bo fasola pojawiła się w Europie dopiero po tym, jak statki Kolumba dopłynęły do Ameryki i wróciły wyładowane nowymi, nieznanymi towarami. Warzywne zupy bazujące na roślinach strączkowych były jednak podstawowym daniem greckiej kuchni od tysiącleci. Te proste dania z soczewicą lub cieciorką, doprawione cebulą, ziołami i oliwą, stanowiły codzienny posiłek wszystkich tych, którzy nie mieli za dużo pieniędzy. Jako niezbyt wyszukane zupy nie trafiały na uczty, ale z historycznych przekazów wiadomo, że słabość do nich mieli również znani i bogaci. Zenon z Kition, założyciel szkoły stoickiej, uchodził za wielkiego miłośnika zupy z soczewicy doprawionej ziarnami kolendry. W innych zupach należało się spodziewać czosnku, selera i porów. Wszystkie te warzywa rosły w przydomowych greckich ogródkach. Wytarłem kawałkiem chleba talerz i wróciłem myślami do Diporto.

Zupa fasolowaZupa fasolowa
oprac. Katarzyna Gileta

NAJPIERW:

  • 1 kg suchej fasoli jaś
  • Świeży liść laurowy
  • Gałązka rozmarynu
  • Mała cebula
  • Sól

POTEM:

  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 11⁄2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Łyżeczka pieprzu
  • 11⁄2 łyżeczki oregano
  • Nieco rozmarynu
  • Sól

Przepis

  • Fasolę dokładnie płuczemy. Zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia wodę wylewamy, wlewamy świeżą. Dodajemy cebulę, zioła i sól. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem.
  • W drugim garnku smażymy na oliwie posiekany seler naciowy i cebule. Dodajemy czosnek i przyprawy. Solimy.
  • Kiedy warzywa się zeszklą, przekładamy fasolę i wlewamy tyle płynu, w którym się gotowała, by wszystkie warzywa były przykryte. Grecka fasolowa to gęsta zupa.
  • Gotujemy do miękkości fasoli. Doprawiamy solą. Jedną trzecią fasolowych ziaren wyciągamy z garnka i blendujemy na pastę, po czym dodajemy ją do zupy. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. I już!
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇