Rożki z malinowym kremem
Rożki z ciasta francuskiego wypełnione malinowym kremem na bazie mascarpone to słodkie wspomnienie lata. Nie potrzebujemy specjalnych gadżetów, aby przygotować taki kształt wypieków - wystarczy zwinąć papier do pieczenia z folią aluminiową na kształt rożków i spiąć je zszywkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 białko
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto podzielić na paski o szerokości 1 cm i owinąć nimi rożki z papieru do pieczenia. Posmarować białkiem i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
W tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukru pudru, a następnie połączyć z mascarpone i malinami. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
Rożki z ciasta francuskiego lekko przestudzić, a następnie wypełnić je kremem i podawać. Jeśli chcemy, aby ciastka dłużej zachowały świeżość, do kremu należy dodać śmietan Fix.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze