Rodzinna pizza z salami i domowym sosem
Takiej pizzy nie znajdziesz w żadnej pizzerii Na wierzch możesz położyć wszystkie ulubione dodatki. Ciasto jest mięciutkie i cienkie, brzegi chrupiące, a sos idealnie doprawiony. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Sos do pizzy:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone)
- 80 g koncentratu pomidorowego 30 proc.
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej)
- ½ łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju chili (mój był domowej roboty, może być zwykły)
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej
Ciasto:
- ok. 400 g mąki pszennej typ 00
- 170 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
- pieczarki pokrojone w plasterki
- plastry salami o dowolnej wielkości
- oliwki zielone
- kukurydza gotowana
- świeża rukola
Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy ciągle mieszając, pilnujemy żeby się nie przypalił bo będzie gorzki. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, całość gotujemy na wolnym ogniu (ok. 30 min.) od czasu do czasu mieszamy. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy papryki wędzonej i całość miksujemy za pomocą blendera.
Do dużej miski wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, cukier i wlewamy wodę. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę część mąki i mieszamy za pomocą np. różdżki. Następnie ciasto mieszamy łyżką drewnianą, stopniowo dodając pozostałą cześć mąki. Na samym końcu wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza. Formułujemy kulę i przekładamy ja powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy krążek o średnicy ok. 45 cm. Przekładamy na blachę podsypaną mąką.
Składniki przygotowujemy zanim ciasto na pizzę będzie rozwałkowane. Pieczarki krótko podsmażamy, kukurydzę, oliwki odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce. Piekarnik nastawiamy na 240-250 st. C. Na przygotowane ciasto nakładamy przygotowany sos, posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12-15 min. Pizza najlepiej smakuje z gronie rodzinnym i z świeżą rukolą.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze