Trwa ładowanie...
d4fk4p8
09-07-2017 11:10

Proste kruche ciasto z dżemem

Przepis

Wszyscy lubią proste rozwiązania w kuchni. Właśnie takie jest to kruche ciasto z dżemem – szybkie i łatwe w przygotowaniu, a potrzebne składniki na pewno masz w swoich kuchennych szafkach i lodówce.

d4fk4p8
3.6
(85 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • słoiczek ulubionego dżemu (najlepiej domowej roboty).
Przepis

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito, dodaj masło, a następnie posiekaj je nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podziel je na 2 części, każdą zawiń w folię spożywczą i zamróź.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Teraz zetrzyj do niej na tarce część ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj. Tak przygotowany spód posmaruj grubą warstwą ulubionego dżemu, a na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Lekko przestudzone ciasto obsyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

Zobacz także wideo: Pudding chia oraz inne zdrowe i pyszne słodycze

Proste kruche ciasto z dżemem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

99
23

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8