Trwa ładowanie...
d28yl5l
31-05-2022 08:46

Pomidory nadziewane mięsem mielonym. Pycha!

Przepis

Zapiekane faszerowane pomidory to przepyszne i proste danie, które z pewnością zachwyci każdego. Możemy je przygotować na kolację lub podać jako przystawkę w czasie rodzinnego spotkania. Smakują naprawdę wyśmienicie.

d28yl5l
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Zbigniew Lewczak
Składniki
  • 4 pomidory
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła
Przepis
  • Dojrzałe pomidory umyć, ściąć spody, a miąższ wydrążyć łyżeczką. Spody i miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
  • Olej podgrzać na dużej patelni, dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu tak długo, aż zacznie się lekko kruszyć. Dodać dymkę wraz z połową pokrojonych pomidorów i smażyć przez 5 minut. Gdy farsz puści sok, poddusić nieco i lekko przestudzić.
  • Zioła umyć i posiekać. Dodać do farszu wraz z musztardą, bułką tartą i jajkiem. Starannie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
  • Pomidory napełnić farszem i ułożyć w żaroodpornej formie. Resztę pokrojonych pomidorów wymieszać ze śmietaną, przyprawić i włożyć do formy. Wszystkie pomidory obłożyć masłem. Piec w piekarniku przez około 25 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pomidory nadziewane mięsem mielonym. Pycha!
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d28yl5l
d28yl5l
d28yl5l
d28yl5l
Więcej tematów
d28yl5l