Pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem. Pyszna propozycja z piekarnika - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.daylicooking.pl
Podziel się

Sezon na pomidory trwa nadal. Mnogość odmian, jakie możemy kupić, zachwyca smakiem i aromatem. Warzywa te nie tylko idealnie nadają się do sałatek czy na kanapki. Pomidory faszerowane ryżem posmakują wszystkim fanom zapiekanych warzyw z piekarnika. Sprawdzony przepis z bloga "Daylicooking".

Składniki
  • 8 dużych pomidorów + 1 do sosu
  • 250 g ryżu
  • 1 nieduża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku + dodatkowo 2 do sosu
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki świeżego
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do nasmarowania formy + 1 łyżka do sosu
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Ryż wypłukać porządnie w zimnej wodzie. Odsączyć dobrze. Oliwę rozgrzać na głębszej patelni, wrzucić odsączony ryż i na średnim ogniu przesmażyć go aż stanie się szklisty. Dodać wodę w takiej ilości, aby przykryła ryż. Posolić do smaku i przyprawić pieprzem, dodać bazylię i rozmaryn. Ugotować al dente - ryż nie powinien być całkowicie miękki. Umyte pomidory przekroić od góry, ścinając "czapeczkę". Wydrążyć środek, ale nie wyrzucać go, bo z niego powstanie sos. Pomidory nadziać ryżem, lekko go dociskając, ale nie za mocno. Na górze ułożyć ścięty wierzch pomidora. Nafaszerowane pomidory ułożyć w natłuszczonej lekko oliwą formie do zapiekania. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20-25 minut. Pomidory powinny zapiec się, a ich skórka lekko popękać. W połowie pieczenia zdjąć przykrycie.

W czasie pieczenia przygotować sos. Pozostały pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Wyciąć twardy środek i drobno pokroić. Czosnek posiekać. W garnuszku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić czosnek. Dodać kawałki pomidora i to, co pozostało z wydrążenia zapiekanych pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez kilka minut. Upieczone pomidory podawać z pomidorowym sosem. Można dodatkowo obsypać świeżą bazylią. Smakuje na gorąco i na zimno.
Zobacz także: Grzyby duszone w pomidorach

Zobacz także wideo: wyjątkowe właściwości pomidorów

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne