Trwa ładowanie...
d2h7jo7
16-09-2022 13:05

Pleśniak ze śliwkami

Przepis

Pleśniak na kruchym cieście z bezą to idealny deser na jesienne popołudnie. Ciasto jest wilgotne, kwaskowate od owoców i niezwykle aromatyczne. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2h7jo7
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Nadzienie:

  • 600-650 g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki

Beza:

  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu 1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego
Przepis
  • Ciasto: do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką.
  • Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).
  • Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
  • Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).
  • Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.
  • Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
  • Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.
  • Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach. Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
  • Beza: do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
  • Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Pleśniak ze śliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7