Trwa ładowanie...
d4kb237
11-09-2017 07:59

Pierogi z wiśniami według receptury z 1895 roku. Prosty sposób i pyszny smak

Przepis

Miękkie ciasto i soczyste owoce w środku - takie właśnie wyjdą pierogi z wiśniami według przepisu, który odszukała Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Pokochacie to danie już po pierwszym kęsie.

d4kb237
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchennykredens.pl
Źródło: kuchennykredens.pl
Składniki
  • ok. 300 g mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • jajko (opcjonalnie),
  • wiśnie,
  • do polania: cukier i śmietana.
Przepis

Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Dobrze je wyrób, a w razie potrzeby podsyp dodatkowo mąką lub dodaj wodę. Odłóż ciasto na co najmniej 15 minut do miski i przykryj je ściereczką. W tym czasie nastaw w szerokim garnku do gotowania osoloną wodę.
Wiśnie wydryluj i sparz gorącą wodą. Odłóż też kilka przekrojonych na pół lub całych owoców do dekoracji.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i na każdy nakładaj po dwie wiśnie. Dokładnie zlep boki, gdyż owoce podczas gotowania puszczą trochę soku.
Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj. Wyjmij je po upływie 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Użyj łyżki cedzakowej. Pierogi z wiśniami podawaj jeszcze gorące i polane śmietaną ukręconą z cukrem.

Zobacz także wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku

Pierogi z wiśniami według receptury z 1895 roku. Prosty sposób i pyszny smak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kb237
d4kb237
d4kb237
d4kb237
Więcej tematów
d4kb237