Trwa ładowanie...
d139vhk
d139vhk

Pierogi z wiśniami według receptury z 1895 roku. Prosty sposób i pyszny smak

Przepis

Miękkie ciasto i soczyste owoce w środku - takie właśnie wyjdą pierogi z wiśniami według przepisu, który odszukała Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Pokochacie to danie już po pierwszym kęsie.

4.6
(5 głosów)
Oceń:
d139vhk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pierogi z wiśniami według receptury z 1895 roku. Prosty sposób i pyszny smak
kuchennykredens.pl
Składniki
  • ok. 300 g mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • jajko (opcjonalnie),
  • wiśnie,
  • do polania: cukier i śmietana.
Przepis

Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Dobrze je wyrób, a w razie potrzeby podsyp dodatkowo mąką lub dodaj wodę. Odłóż ciasto na co najmniej 15 minut do miski i przykryj je ściereczką. W tym czasie nastaw w szerokim garnku do gotowania osoloną wodę.
Wiśnie wydryluj i sparz gorącą wodą. Odłóż też kilka przekrojonych na pół lub całych owoców do dekoracji.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i na każdy nakładaj po dwie wiśnie. Dokładnie zlep boki, gdyż owoce podczas gotowania puszczą trochę soku.
Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj. Wyjmij je po upływie 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Użyj łyżki cedzakowej. Pierogi z wiśniami podawaj jeszcze gorące i polane śmietaną ukręconą z cukrem.

Polecamy także przepis na naleśniki z masą migdałową według przepisu z 1914 roku

Zobacz także wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku

Pierogi z wiśniami według receptury z 1895 roku. Prosty sposób i pyszny smak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d139vhk

Podziel się opinią

7
2
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk