Niebanalne pasty na kanapki. Receptura z 1871 r.
- Nieraz się zastanawiamy z czym podać kanapki, które będą niebanalne, dobre w smaku i niezbyt pracochłonne. Lubię podawać kanapki w formie mini przystawek podczas większych imprez. Szybko się je robi, wyglądają apetycznie i wszyscy się nimi zachwycają. Jedyny minus jest taki, że też szybko znikają - czytamy na blogu "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Tapenada oliwkowa:
- Sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- 1 słoik czarnych, wydrylowanych oliwek
Pasta z suszonych pomidorów:
- Garść pestek słonecznika
- Sól i pieprz do smaku
- Kropla sosu balsamicznego
- Kropla ostrego sosu chilli
- 8 szt suszonych pomidorów
- 1 szt cukinii
Przepłucz pod zimną wodą wydrylowane, czarne oliwki. Umyj duży pęczek natki pietruszki. Obierz ząbek czosnku. Wszystkie składniki włóż do jednego naczynia i zblenduj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Pod koniec przypraw solą i pieprzem.
Pokrój cukinię na cienki plasterki i zgrilluj je na patelni. Suszone pomidory wrzuć do naczynia, dodaj ząbek czosnku, kroplę ostrej przyprawy, ewentualnie kroplę sosu balsamicznego, ugrillowaną cukinię i garść pestek słonecznika. Zblenduj całość aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze