Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serem feta
Oto zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników. Dlaczego zdrowsza? Ponieważ oparta na mące gryczanej. Ziarna gryki zawierają dużo witamin z grupy B i potrzebnych organizmowi soli mineralnych. Obok kaszy gryczanej, również mąka z gryki należy do grona najzdrowszych produktów żywnościowych. Gryka zawiera dużo rutyny, która odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych. Produkty gryczane zalecane są osobom, które mają problemy z hemoroidami, żylakami, cerą naczynkową lub często krwawią z nosa. Mąkę gryczaną można stosować do ciasta naleśnikowego, makaronów, klusek i blinów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Nadzienie:
- 1 opakowanie sera feta
- ok. 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- papryka mielona, pieprz do smaku
- Wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto w konsystencji powinno być gęste i nieco kleiste (tym różni się od ciasta z mąki pszennej).
- Do ciasta dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i ponownie miksujemy całość. Smażymy 1 niecałą chochelkę ciasta na 1 dużą patelnię.
- Po usmażeniu układamy naleśniki jeden na drugim i przykrywamy folią, aby zmiękły. My w tym czasie możemy zająć się nadzieniem. Ser feta wykładamy do miseczki i ugniatamy widelcem ze śmietaną, papryką i pieprzem. Nie solimy! Tego typu ser jest już i tak wystarczająco słony. Możemy też dodać posiekanych ziół, np. szczypiorku i pietruszki.
- Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w kopertę i gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze