Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami
Przypieczone młode ziemniaczki ze szparagami i kurczakiem sprawdzą się na obiad w upalny dzień. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- ok. 1 kg młodych ziemniaków (niewielkich, takiej samej wielkości)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 5 ząbków czosnku w łupinkach
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
- 3 filety z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 płaska łyżeczka trawy cytrynowej
- garść zielonych szparagów
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku. Dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30 min w zależności od wielkości ziemniaków. Kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie,
a skórkę mieć przypieczoną. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skorka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.
W tym samym czasie przygotowujemy kurczaka i szparagi. Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mięso oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz trawą cytrynową. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z dwóch stron tylko tyle, żeby białko się ścięło.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 25 min, czas w zależności od wielkości filetów. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.
Kiedy mięso i ziemniaki będą gotowe, na wierzch kurczaka układamy szparagi, przykrywamy pokrywką i całość dusimy 3-4 min. Szparagi powinny być al dente. Po wyjęciu, tuż przed podaniem doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze