Trwa ładowanie...
dk65ai2
26-06-2019 15:01

Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami

Przepis

Przypieczone młode ziemniaczki ze szparagami i kurczakiem sprawdzą się na obiad w upalny dzień. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

dk65ai2
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • ok. 1 kg młodych ziemniaków (niewielkich, takiej samej wielkości)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 5 ząbków czosnku w łupinkach
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 płaska łyżeczka trawy cytrynowej
  • garść zielonych szparagów
Przepis

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku. Dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30 min w zależności od wielkości ziemniaków. Kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie,
a skórkę mieć przypieczoną. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skorka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.

W tym samym czasie przygotowujemy kurczaka i szparagi. Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mięso oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz trawą cytrynową. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z dwóch stron tylko tyle, żeby białko się ścięło.

Całość dusimy pod przykryciem ok. 25 min, czas w zależności od wielkości filetów. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.

Kiedy mięso i ziemniaki będą gotowe, na wierzch kurczaka układamy szparagi, przykrywamy pokrywką i całość dusimy 3-4 min. Szparagi powinny być al dente. Po wyjęciu, tuż przed podaniem doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą.

Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj