Marcepanowy zajączek
Taki zajączek to efektowna ozdoba świątecznego stołu. Na pewno przypadnie do gustu dzieciakom, ale niejeden dorosły również chętnie się skusi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Białka ubić. Masło utrzeć z 15 dag cukru i żółtkami, wymieszać z obiema mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
- Piec 30 min w 180 st. Przestudzić, przekroić ostrym nożem na dwa płaskie blaty.
- Powidła podgrzać, wymieszać z rumem i 1/4 szklanki wody, chwilę podgrzewać, odstawić do ostygnięcia.
- Blaty przełoży powidłami. Docisnąć, wyciąć uszy. Pozostała część ciasta będzie ciałem zajączka
- Masę marcepanową zagnieść z resztą cukru pudru, część wymieszać z barwnikami, rozwałkować.
- Ułożyć na torcie, docisnąć. Ozdobić zabarwioną masą marcepanową, kolorowymi posypkami oraz drażetkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze