Omlet sernikowy z szybkim sosem malinowym
Tym razem coś pysznego dla miłośników słodkich śniadań. Ten omlet możecie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Koniecznie podajcie go z dodatkiem słodkiego sosu, np. malinowego z nasionami chia.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
Dodatkowo:
- naczynie żaroodporne o średnicy 18–20 cm
Sos malinowy:
- pół szklanki malin
- 1 łyżeczka miodu lub więcej do smaku
- pół łyżki nasion chia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra – dół). Wszystkie składniki poza olejem dokładnie blendujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przelewamy do niego ciasto. Na wierzchu można ułożyć ulubione owoce i bakalie. Ja posta-wiłam na borówki i słupki migdałów. Pieczemy przez około 15–20 minut lub dłużej do suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce. Jemy na ciepło lub na zimno. Omlet można też usmażyć na patelni.
Maliny blendujemy z miodem. Dodajemy chia, mieszamy. Sos przelewamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zgęstnienia.
Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze