Malina – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy
Malina to owoc pełen witamin i wartości odżywczych. Co prawda najlepiej smakuje zerwany prosto z krzaka, jednak swoim smakiem urozmaici również wszelakie desery i ciasta. Ponadto, malina wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zatem jest to owoc nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Malina – charakterystyka
Malina to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. W Polsce jest pospolita na całym obszarze. Charakteryzuje się łodygą rosnącą do 2 m wysokości. Pędy maliny są łukowo zwieszone i pokryte kolcami. Owoce maliny są koloru czerwonego, puszysto owłosione. Posiada siatkowate i pomarszczone nasiona. Można wyróżnić wiele odmian maliny.
Malina - wartości odżywcze
Malina to owoc bogaty w błonnik, pochodne cyjanidyny, olejek eteryczny, pektyny, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe i szereg witamin. Ponadto, zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, a także składniki mineralne takie, jak magnez, wapń i żelazo. Natomiast liście maliny bogate są w garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice i dużą zawartość witaminy C.
Malina – zastosowanie w kuchni
Owoce maliny są smaczne i pachnące. Można je spożywać na surowo, ale także z powodzeniem wykonywać z nich przetwory. Są idealne do soków, konfitur i dżemów. Suche owoce maliny nadadzą smak herbacie. Można udekorować nimi domowe wypieki, np. kruche ciastka z malinami. Będą wyśmienitym składnikiem sosu malinowego np. w roladzie czekoladowej. Można użyć ich jako jednego ze składników sałatki owocowej – istnej bomby witaminowej.
Malina - właściwości lecznicze
Ze względu na sporą ilość witamin owoce maliny mają działanie napotne i wzmacniające organizm.
Z kolei liście maliny przejawiają działanie wzmacniające, moczopędne, żółciopędne, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz poprawiają przebieg materii. Dzięki swoim właściwościom maliny polecane są w zwalczaniu gorączki, ponieważ pobudzają czynność gruczołów potowych, a parujący ze skóry pot – obniża temperaturę ciała. W stanach gorączkowych można stosować także napar z suszu owocowego i liści, bądź sok z malin. Między innymi dlatego produkuje się z nich syrop jako środek napotny. Sok z malin jest również dodawany do syropów zalecanych przy grypie i przeziębieniach. Suszone maliny, z kolei, stanowią składnik mieszanek napotnych i przeciwgorączkowych, a liście – moczopędnych i żółciopędnych. Zatem z powodzeniem można wykorzystywać maliny w leczeniu przeziębienia i infekcji wirusowych.
Dzięki zawartym w liściach malin garbnikom nie będą się rozwijały w organizmie bakterie jelitowe, skutecznie zahamują również biegunkę.
Kolejnym zbawiennym działaniem malin jest łagodzenie bólów menstruacyjnych, dzięki wywoływaniu niewielkich rozkurczów mięśni gładkich, m. in. macicy.
Owoce maliny spożywane regularnie poprawiają pracę jelit i ułatwiają wypróżnianie.
Dzięki zawartości witaminy C malina regeneruje naskórek, rozjaśniają go i opóźniają proces starzenia. Kwas salicylowy normalizuje wydzielanie łoju. Ponadto, w kosmetyce (m. in. w balsamach nawilżających) używa się oleju z* pestek malin*, który bogaty jest w kwasy tłuszczowe regenerujące naskórek i odżywiające go witaminy.