WAŻNE
TERAZ

Świetny start Igi Świątek w Wimbledonie

Malina – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Malina to owoc pełen witamin i wartości odżywczych. Co prawda najlepiej smakuje zerwany prosto z krzaka, jednak swoim smakiem urozmaici również wszelakie desery i ciasta. Ponadto, malina wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zatem jest to owoc nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Maliny to wszechstronny owoc, który oprócz smaku oferuje także wiele korzyści zdrowotnych
Źródło zdjęć: © Fotolia
Edyta Maciejczak
SKOMENTUJ

Malina – charakterystyka

Malina to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. W Polsce jest pospolita na całym obszarze. Charakteryzuje się łodygą rosnącą do 2 m wysokości. Pędy maliny są łukowo zwieszone i pokryte kolcami. Owoce maliny są koloru czerwonego, puszysto owłosione. Posiada siatkowate i pomarszczone nasiona. Można wyróżnić wiele odmian maliny.

Malina - wartości odżywcze

Malina to owoc bogaty w błonnik, pochodne cyjanidyny, olejek eteryczny, pektyny, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe i szereg witamin. Ponadto, zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, a także składniki mineralne takie, jak magnez, wapń i żelazo. Natomiast liście maliny bogate są w garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice i dużą zawartość witaminy C.

Malina – zastosowanie w kuchni

Owoce maliny są smaczne i pachnące. Można je spożywać na surowo, ale także z powodzeniem wykonywać z nich przetwory. Są idealne do soków, konfitur i dżemów. Suche owoce maliny nadadzą smak herbacie. Można udekorować nimi domowe wypieki, np. kruche ciastka z malinami. Będą wyśmienitym składnikiem sosu malinowego np. w roladzie czekoladowej. Można użyć ich jako jednego ze składników sałatki owocowej – istnej bomby witaminowej.

Malina - właściwości lecznicze

Ze względu na sporą ilość witamin owoce maliny mają działanie napotne i wzmacniające organizm.

Z kolei liście maliny przejawiają działanie wzmacniające, moczopędne, żółciopędne, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz poprawiają przebieg materii. Dzięki swoim właściwościom maliny polecane są w zwalczaniu gorączki, ponieważ pobudzają czynność gruczołów potowych, a parujący ze skóry pot – obniża temperaturę ciała. W stanach gorączkowych można stosować także napar z suszu owocowego i liści, bądź sok z malin. Między innymi dlatego produkuje się z nich syrop jako środek napotny. Sok z malin jest również dodawany do syropów zalecanych przy grypie i przeziębieniach. Suszone maliny, z kolei, stanowią składnik mieszanek napotnych i przeciwgorączkowych, a liście – moczopędnych i żółciopędnych. Zatem z powodzeniem można wykorzystywać maliny w leczeniu przeziębienia i infekcji wirusowych.

Dzięki zawartym w liściach malin garbnikom nie będą się rozwijały w organizmie bakterie jelitowe, skutecznie zahamują również biegunkę.

Kolejnym zbawiennym działaniem malin jest łagodzenie bólów menstruacyjnych, dzięki wywoływaniu niewielkich rozkurczów mięśni gładkich, m. in. macicy.

Owoce maliny spożywane regularnie poprawiają pracę jelit i ułatwiają wypróżnianie.

Dzięki zawartości witaminy C malina regeneruje naskórek, rozjaśniają go i opóźniają proces starzenia. Kwas salicylowy normalizuje wydzielanie łoju. Ponadto, w kosmetyce (m. in. w balsamach nawilżających) używa się oleju z* pestek malin*, który bogaty jest w kwasy tłuszczowe regenerujące naskórek i odżywiające go witaminy.

Maliny - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru