Kruche ciasto ze śliwkami. W sam raz dla niespodziewanych gości
Za 15 minut wpadną znajomi, a twoja lodówka świeci pustkami? Żaden problem. Natalia ma dla was przepis na pyszne ciacho, które przygotujecie z kilku składników. - Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast "na ostatnią chwilę", czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś pysznego - zapewnia autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 210 g schłodzonego masła
Wierzch:
- 700-750 g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek
- cukier puder do posypania
Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Następnie wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać żółtka i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto krótko zagnieść rękoma, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba.
Na wierzchu dość gęsto poukładać połówki śliwek i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze