Trwa ładowanie...
dbvticw
23-10-2018 10:51

Kruche ciasto ze śliwkami. W sam raz dla niespodziewanych gości

Przepis

Za 15 minut wpadną znajomi, a twoja lodówka świeci pustkami? Żaden problem. Natalia ma dla was przepis na pyszne ciacho, które przygotujecie z kilku składników. - Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast "na ostatnią chwilę", czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś pysznego - zapewnia autorka bloga "Mała Cukierenka".

dbvticw
3.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 210 g schłodzonego masła

Wierzch:

  • 700-750 g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek
  • cukier puder do posypania
Przepis

Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Następnie wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać żółtka i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto krótko zagnieść rękoma, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba.
Na wierzchu dość gęsto poukładać połówki śliwek i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto ze śliwkami. W sam raz dla niespodziewanych gości
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvticw
dbvticw
dbvticw
dbvticw
Więcej tematów
dbvticw