Trwa ładowanie...
d12vnhz
23-10-2018 10:51

Kruche ciasto ze śliwkami. W sam raz dla niespodziewanych gości

Przepis

Za 15 minut wpadną znajomi, a twoja lodówka świeci pustkami? Żaden problem. Natalia ma dla was przepis na pyszne ciacho, które przygotujecie z kilku składników. - Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast "na ostatnią chwilę", czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś pysznego - zapewnia autorka bloga "Mała Cukierenka".

d12vnhz
4.8
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 210 g schłodzonego masła

Wierzch:

  • 700-750 g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek
  • cukier puder do posypania
Przepis

Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Następnie wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać żółtka i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto krótko zagnieść rękoma, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba.
Na wierzchu dość gęsto poukładać połówki śliwek i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto ze śliwkami. W sam raz dla niespodziewanych gości
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12vnhz
d12vnhz
d12vnhz
d12vnhz
Więcej tematów
d12vnhz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj