Jak zrobić pyszne kotlety mielone? Przepis na sznycle

Chrupiące i aromatyczne kotlety na rodzinny obiad idealny.

Pojawiają się na polskich stołach nie tylko na niedzielny obiad. Ich przygotowanie jest proste, ale warto znać parę trików. Ania Starmach podpowiedziała, jakie mięso najlepiej wybrać do kotletów mielonych i jak je prawidłowo przyprawiać.

Składniki na kotlety mielone (sznycle):
300 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
1 mała, sucha bułka
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
0,5 szklanki mleka
Sól i pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju lub masła. Bułkę namaczać w mleku przez około 10–15 min. Mięso umieścić w misce, dodać namoczoną bułkę i powoli dolewać też mleko. Dodać cebulę, sól i pieprz. Wyrabiać ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika o temperaturze 160 stopni C na 12–15 minut). Mielone podawać z buraczkami, mizerią i ziemniaczkami.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟