Kiszone śliwki
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 kg śliwek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- kilka goździków
- 5-7 ziarenek pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 l wody
- 20 g soli
Zagotować wodę z solą i cukrem, a następnie ostudzić i dodać sok z cytryny. Goździki i pieprz utłuc w moździerzu, połączyć z imbirem. Pestki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Owoce ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach, przesypując wymieszanymi przyprawami. Zalać solonką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie słoiki szczelnie zamknąć i schować w chłodne miejsce.
Kiszone śliwki są smakowitym pikantnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze