Trwa ładowanie...
d13st2s
13 września 2015, 18:25

Kiszone śliwki

Przepis
4.9
(24 głosy)
Oceń:
d13st2s
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • 2 kg śliwek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • kilka goździków
  • 5-7 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 l wody
  • 20 g soli
Przepis

Zagotować wodę z solą i cukrem, a następnie ostudzić i dodać sok z cytryny. Goździki i pieprz utłuc w moździerzu, połączyć z imbirem. Pestki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Owoce ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach, przesypując wymieszanymi przyprawami. Zalać solonką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie słoiki szczelnie zamknąć i schować w chłodne miejsce.

Kiszone śliwki są smakowitym pikantnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.

Kiszone śliwki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13st2s
d13st2s
d13st2s
d13st2s
Więcej tematów
d13st2s

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj