Keks kukurydziany z oliwkami
Keks kojarzy się przede wszystkim ze świątecznym wypiekiem, pełnym bakalii. My mamy jednak przepis na zupełnie inny keks, a właściwie puszysty chlebek kukurydziany z oliwkami. To świetny dodatek do sałatek, doskonale smakuje też z ziołowym masłem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i solą.
- W dużej misce ubijamy jajka na jednolitą masę, dodajemy oliwę i maślankę. Powoli mieszając (ręcznie lub mikserem, na najniższej prędkości) dodajemy suche składniki, a na końcu oliwki.
- Formę keksową smarujemy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30-40 minut, aż drewniany patyczek po wbiciu w ciasto pozostanie suchy.
- W 5 minut po wyjęciu z pieca wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze