Trwa ładowanie...
d1yum5i
10-01-2022 13:05

Keks kukurydziany z oliwkami

Przepis

Keks kojarzy się przede wszystkim ze świątecznym wypiekiem, pełnym bakalii. My mamy jednak przepis na zupełnie inny keks, a właściwie puszysty chlebek kukurydziany z oliwkami. To świetny dodatek do sałatek, doskonale smakuje też z ziołowym masłem.

d1yum5i
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: fabiomax
Składniki
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 150 ml oliwy
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • garść czarnych oliwek bez pestek
Przepis
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i solą.
  • W dużej misce ubijamy jajka na jednolitą masę, dodajemy oliwę i maślankę. Powoli mieszając (ręcznie lub mikserem, na najniższej prędkości) dodajemy suche składniki, a na końcu oliwki.
  • Formę keksową smarujemy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30-40 minut, aż drewniany patyczek po wbiciu w ciasto pozostanie suchy.
  • W 5 minut po wyjęciu z pieca wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Keks kukurydziany z oliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1yum5i
d1yum5i
d1yum5i
d1yum5i
Więcej tematów
d1yum5i