Trwa ładowanie...
d2xysmr
21-03-2021 12:52

Karmelowa tarta z orzechami pekan. Zadowoli nawet największych łasuchów

Przepis

Przepyszna tarta na kruchym spodzie z karmelowo-orzechowym nadzieniem zadowoli nawet największych łasuchów. Przygotowanie tarty nie jest zbytnio skomplikowane, wiec poradzą sobie z nim nawet ci, którzy w kuchni stawiają dopiero pierwsze kroki. Tarta jest tak pyszna, że zniknie do ostatniego okruszka!

d2xysmr
4.1
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 200 g orzechów pekan
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki miodu
Przepis
  • Nadzienie: Rozpuścić w małym garnuszku masło, po chwili dodać cukier i masło. Gotować cały czas mieszając przez około 3 minuty. Następnie dodać miód. Nadal mieszając, gotować przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodać cukier waniliowy, zamieszać i wystudzić.
  • Kruche ciasto: Przesiać cukier puder, a następnie połączyć wszystkie składniki - ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
  • Schłodzone ciasto nałożyć na formę do tarty, nałożyć nadzienie i ułożyć na nim orzechy pekan. Kuchennym pędzlem pokryć cienką warstwą nadzienia wierzch orzechów. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karmelowa tarta z orzechami pekan. Zadowoli nawet największych łasuchów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xysmr
d2xysmr
d2xysmr
d2xysmr
Więcej tematów
d2xysmr