Pekan - jedne z najzdrowszych orzechów
Na pierwszy rzut oka przypominają dobrze nam znane orzechy włoskie. Mają jednak znacznie delikatniejszy, słodszy smak i są zdrowsze. Orzechy pekan, bo o nich mowa, powinny na stałe zagościć w naszym menu. Jak przekonują eksperci, wystarczy zjeść kilka dziennie, by uchronić się przed wieloma groźnymi chorobami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Orzechy pekan - wartości odżywcze
Orzechy pekan są bardzo kaloryczne. Jeden orzech waży ok. 3 g i ma 21 kalorii. Łatwo więc policzyć, że w stugramowej porcji jest blisko 700 kalorii! Kaloryczność wynika z wysokiej (80 proc.) zawartości tłuszczu. Tak jak inne orzechy, pekany zawierają mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też sporo wielonienasyconych. Są równiż bogatym źródłem cynku oraz witamin m.in. A, B1, i E.
Orzechy pekan - właściwości
Zdrowe tłuszcze znajdujące się w orzechach pekan mogą być szczególnie skuteczne w zapobieganiu chorobom sercowo-metabolicznym. Sterole obecne w orzechach obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi. Z kolei mikroelementy i witaminy chronią przed infekcjami, chorobami nowotworowymi oraz pomagają zachować młody wygląd. Wystarczy jeść kilka orzechów pekan dziennie, by znacząco poprawić funkcjonowanie organizmu.
Orzechy pekan - zastosowanie w kuchni
Orzechy pekan można jeść w postaci surowej, suszonej, solonej lub kandyzowanej. Całe orzechy wykorzystywane są do dekoracji lub jako przekąska. Zmielone lub pokruszone orzechy pekan idealnie nadają się do ciast, tortów, deserów lodowych i kremów, ponieważ nadają im delikatny korzenny smak.