Chronią przed nadwagą i zawałem. Jedz je codziennie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Pekan - jedne z najzdrowszych orzechów

Obraz
© 123RF

Na pierwszy rzut oka przypominają dobrze nam znane orzechy włoskie. Mają jednak znacznie delikatniejszy, słodszy smak i są zdrowsze. Orzechy pekan, bo o nich mowa, powinny na stałe zagościć w naszym menu. Jak przekonują eksperci, wystarczy zjeść kilka dziennie, by uchronić się przed wieloma groźnymi chorobami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Orzechy pekan - wartości odżywcze

Obraz
© 123RF

Orzechy pekan są bardzo kaloryczne. Jeden orzech waży ok. 3 g i ma 21 kalorii. Łatwo więc policzyć, że w stugramowej porcji jest blisko 700 kalorii! Kaloryczność wynika z wysokiej (80 proc.) zawartości tłuszczu. Tak jak inne orzechy, pekany zawierają mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też sporo wielonienasyconych. Są równiż bogatym źródłem cynku oraz witamin m.in. A, B1, i E.

/ 4Orzechy pekan - właściwości

Obraz
© 123RF

Zdrowe tłuszcze znajdujące się w orzechach pekan mogą być szczególnie skuteczne w zapobieganiu chorobom sercowo-metabolicznym. Sterole obecne w orzechach obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi. Z kolei mikroelementy i witaminy chronią przed infekcjami, chorobami nowotworowymi oraz pomagają zachować młody wygląd. Wystarczy jeść kilka orzechów pekan dziennie, by znacząco poprawić funkcjonowanie organizmu.

/ 4Orzechy pekan - zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Orzechy pekan można jeść w postaci surowej, suszonej, solonej lub kandyzowanej. Całe orzechy wykorzystywane są do dekoracji lub jako przekąska. Zmielone lub pokruszone orzechy pekan idealnie nadają się do ciast, tortów, deserów lodowych i kremów, ponieważ nadają im delikatny korzenny smak.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki