Chronią przed nadwagą i zawałem. Jedz je codziennie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Pekan - jedne z najzdrowszych orzechów

Obraz
© 123RF

Na pierwszy rzut oka przypominają dobrze nam znane orzechy włoskie. Mają jednak znacznie delikatniejszy, słodszy smak i są zdrowsze. Orzechy pekan, bo o nich mowa, powinny na stałe zagościć w naszym menu. Jak przekonują eksperci, wystarczy zjeść kilka dziennie, by uchronić się przed wieloma groźnymi chorobami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Orzechy pekan - wartości odżywcze

Obraz
© 123RF

Orzechy pekan są bardzo kaloryczne. Jeden orzech waży ok. 3 g i ma 21 kalorii. Łatwo więc policzyć, że w stugramowej porcji jest blisko 700 kalorii! Kaloryczność wynika z wysokiej (80 proc.) zawartości tłuszczu. Tak jak inne orzechy, pekany zawierają mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też sporo wielonienasyconych. Są równiż bogatym źródłem cynku oraz witamin m.in. A, B1, i E.

/ 4Orzechy pekan - właściwości

Obraz
© 123RF

Zdrowe tłuszcze znajdujące się w orzechach pekan mogą być szczególnie skuteczne w zapobieganiu chorobom sercowo-metabolicznym. Sterole obecne w orzechach obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi. Z kolei mikroelementy i witaminy chronią przed infekcjami, chorobami nowotworowymi oraz pomagają zachować młody wygląd. Wystarczy jeść kilka orzechów pekan dziennie, by znacząco poprawić funkcjonowanie organizmu.

/ 4Orzechy pekan - zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Orzechy pekan można jeść w postaci surowej, suszonej, solonej lub kandyzowanej. Całe orzechy wykorzystywane są do dekoracji lub jako przekąska. Zmielone lub pokruszone orzechy pekan idealnie nadają się do ciast, tortów, deserów lodowych i kremów, ponieważ nadają im delikatny korzenny smak.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia