Trwa ładowanie...
d31z1kp
28-02-2022 10:29

Jajka po szkocku. Zrób i zaskocz rodzinę

Przepis

Ugotowane na twardo jajko owinięte w mięso mielone, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu to tradycyjna szkocka potrawa. Szkoci jedzą tak przygotowane jajka na śniadanie. My proponujemy wam to danie na obiad lub jako przekąskę. Przepis z bloga "Daylicooking

d31z1kp
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
  • 5 jajek
  • 1 mała sucha bułka pszenna
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Przepis
  • 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Jajka po szkocku. Zrób i zaskocz rodzinę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp