Jajka po szkocku. Zrób i zaskocz rodzinę
Ugotowane na twardo jajko owinięte w mięso mielone, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu to tradycyjna szkocka potrawa. Szkoci jedzą tak przygotowane jajka na śniadanie. My proponujemy wam to danie na obiad lub jako przekąskę. Przepis z bloga "Daylicooking
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
- 5 jajek
- 1 mała sucha bułka pszenna
- mleko do namoczenia bułki
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy
- bułka tarta do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
- 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze