Gwiazdkowy makowiec na kruchym cieście. Smak Świąt
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast z makiem. Zamiast kupować gotową masę makową, warto zmielić mak w domu, efekt będzie smaczniejszy i zdrowszy. - Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami - zachęca Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
*Ciasto: *
- 200 g masła
- 350 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka zimnej wody
Masa makowa:
- 450 g suchego maku
- 250 ml wody
- 500 ml mleka
- 190 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć)
- 6 jajek
- 50 g pokruszonych biszkoptów
- 80 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 130 g mieszanki keksowej (możemy użyć dowolnych bakalii radzę użyć miękkich bakalii jak rodzynki, morele, figi)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Masa makowa:
Do garnka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować mak przez około 15-20 minut pod przykryciem, należy pamiętać, aby czasami go zamieszać. Mak zdjąć z ognia i osączyć go na sitku, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmielić go dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić.
Ciasto:
Do mąki przesiać cukier puder, dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne kruchy. Dodać żółtka, krótko wymieszać mikserem. Dodać łyżeczkę wody i rękoma zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, dwie równe i jedną trochę mniejszą.
Większy kawałek ciast rozwałkować na wielkość tortownicy 23-24 cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. Pozostałe dwa kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki. 5. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Skończymy masę makową:
Do czystej, suchej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 5-6 minut. Do maku dodać połowę ubitych jajek, krótko wymieszać. Dodać pozostałą pianę z jajek, pokruszone biszkopty, migdały, skórkę pomarańczową, mieszankę keksową i ekstrakt, dokładnie wymieszać szpatułką. 8. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na pasek i ciastem wyłożyć brzeg tortownicy (robimy wysoki brzeg tak około 4-5 cm). Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Ostatni kawałek ciasta wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta powycinać gwiazdki i poukładać je na wierzchu ciasta. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st. na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Makowiec przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze