Trwa ładowanie...
d2etkaq
d2etkaq

Gwiazdkowy makowiec na kruchym cieście. Smak Świąt

Przepis

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast z makiem. Zamiast kupować gotową masę makową, warto zmielić mak w domu, efekt będzie smaczniejszy i zdrowszy. - Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami - zachęca Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

2.3
(21 głosów)
Oceń:
d2etkaq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Składniki

*Ciasto: *

  • 200 g masła
  • 350 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Masa makowa:

  • 450 g suchego maku
  • 250 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 190 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć)
  • 6 jajek
  • 50 g pokruszonych biszkoptów
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 130 g mieszanki keksowej (możemy użyć dowolnych bakalii radzę użyć miękkich bakalii jak rodzynki, morele, figi)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Masa makowa:
Do garnka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować mak przez około 15-20 minut pod przykryciem, należy pamiętać, aby czasami go zamieszać. Mak zdjąć z ognia i osączyć go na sitku, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmielić go dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić.

Ciasto:
Do mąki przesiać cukier puder, dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne kruchy. Dodać żółtka, krótko wymieszać mikserem. Dodać łyżeczkę wody i rękoma zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, dwie równe i jedną trochę mniejszą.
Większy kawałek ciast rozwałkować na wielkość tortownicy 23-24 cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. Pozostałe dwa kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki. 5. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Skończymy masę makową:
Do czystej, suchej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 5-6 minut. Do maku dodać połowę ubitych jajek, krótko wymieszać. Dodać pozostałą pianę z jajek, pokruszone biszkopty, migdały, skórkę pomarańczową, mieszankę keksową i ekstrakt, dokładnie wymieszać szpatułką. 8. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na pasek i ciastem wyłożyć brzeg tortownicy (robimy wysoki brzeg tak około 4-5 cm). Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Ostatni kawałek ciasta wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta powycinać gwiazdki i poukładać je na wierzchu ciasta. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st. na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Makowiec przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Gwiazdkowy makowiec na kruchym cieście. Smak Świąt
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

62
29
Share
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq