Trwa ładowanie...
dqo42vh
27-11-2018 12:40

Gwiazdkowy makowiec na kruchym cieście. Smak Świąt

Przepis

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast z makiem. Zamiast kupować gotową masę makową, warto zmielić mak w domu, efekt będzie smaczniejszy i zdrowszy. - Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami - zachęca Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

dqo42vh
4.4
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

*Ciasto: *

  • 200 g masła
  • 350 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Masa makowa:

  • 450 g suchego maku
  • 250 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 190 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć)
  • 6 jajek
  • 50 g pokruszonych biszkoptów
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 130 g mieszanki keksowej (możemy użyć dowolnych bakalii radzę użyć miękkich bakalii jak rodzynki, morele, figi)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Masa makowa:
Do garnka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować mak przez około 15-20 minut pod przykryciem, należy pamiętać, aby czasami go zamieszać. Mak zdjąć z ognia i osączyć go na sitku, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmielić go dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić.

Ciasto:
Do mąki przesiać cukier puder, dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne kruchy. Dodać żółtka, krótko wymieszać mikserem. Dodać łyżeczkę wody i rękoma zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, dwie równe i jedną trochę mniejszą.
Większy kawałek ciast rozwałkować na wielkość tortownicy 23-24 cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. Pozostałe dwa kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki. 5. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Skończymy masę makową:
Do czystej, suchej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 5-6 minut. Do maku dodać połowę ubitych jajek, krótko wymieszać. Dodać pozostałą pianę z jajek, pokruszone biszkopty, migdały, skórkę pomarańczową, mieszankę keksową i ekstrakt, dokładnie wymieszać szpatułką. 8. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na pasek i ciastem wyłożyć brzeg tortownicy (robimy wysoki brzeg tak około 4-5 cm). Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Ostatni kawałek ciasta wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta powycinać gwiazdki i poukładać je na wierzchu ciasta. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st. na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Makowiec przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Gwiazdkowy makowiec na kruchym cieście. Smak Świąt
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

63
29

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqo42vh
dqo42vh
dqo42vh
dqo42vh
Więcej tematów
dqo42vh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj