Gulasz z suszonymi owocami. Smakuje obłędnie
Słodko-ostry i wyrazisty sos i miękkie kawałki mięsa. Brzmi smakowicie? Mamy dla was przepis na obłędny gulasz. Najlepiej podawać go z ryżem, który możemy
wymieszać np. z posiekanym koperkiem i suszoną żurawiną. Do tego sałata i lampka czerwonego wina. pyszny obiad gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 kg mięsa wołowego (najlepiej pręga, ale może być łopatka, karczek)
- 2 duże białe cebule
- kilka moreli suszonych
- 10 dkg śliwek suszonych (wolę polskie, podwędzane)
- 5 dkg rodzynek
- 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach, sól do smaku
- Mięso należy opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę lub paski. Śliwki i morele pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dobrze rozgrzać, zrumienić partiami mięso, obsmażone przekładać do rondla.
- Gdy już obsmażymy całość, na patelnię dać resztę masła i podsmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli, następnie zalać ją winem i zagotować mieszając, aż rozpuszczą się resztki z dna patelni, całość przelać do mięsa.
- Dodać przyprawy, oprócz soli, pokrojone śliwki, morele i rodzynki (małe w całości, duże można przekroić na pół), dolać ok. 1 szkl. wody i dusić na malutkim ogniu, pod przykrycie, ok. 1,5-2 godz., aż mięso będzie mięciutkie.
- Solić dopiero pod koniec duszenia. Przed podaniem odstawić na ok. 1 godz. i ew. ponownie podgrzać. Potrawa dusząc się powinna lekko odparować, cebula i rozgotowujące się owoce zagęszczą sos, ale jeśli ktoś chce, może zaprawić go na koniec odrobiną mąki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze