Gulasz wieprzowy z papryką. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Gulasz nie jest tradycyjnym polskim daniem, ale bardzo często pojawia się jako główny posiłek w wielu domach. Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom tej potrawy, bo oprócz wybornego smaku, ma także piękny kolor. To dzięki dodaniu zarówno papryki, jak i pomidorów.
oprac. Ewa Podleśna-Ślusarczyk
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego (3 cm kawałki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g szalotki
- 2 czerwone papryki (plasterki)
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki łagodnej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- 400 g pomidorów
- 300 ml wody
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 ml kwaśnej śmietany
Przepis
Rozgrzej patelnię i smaż kawałki mięsa na oliwie z oliwek. Gdy mięso się zarumieni dodaj szalotki i paprykę i smaż razem wszystko razem przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek, kminek, pomidory i wodę, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na małym ogniu do czasu, aż mięso stanie się kruche i miękkie.
Przepis
Po ugotowaniu podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Możesz dodać odrobinę śmietany na wierzch.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl