Gryczotto z grzybami i prażonymi orzechami. Pyszny pomysł na obiad
Kasza gryczana to prawdziwe polskie superfood. Nie wszyscy przepadają za jej charakterystycznym smakiem. Jednak warto wprowadzić ją do diety, ponieważ dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Niepalona kasza jest o wiele delikatniejsza niż prażona. W połączeniu z grzybami i prażonymi orzechami smakuje obłędnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 100 g kaszy niepalonej gryczanej,
- 500 g leśnych grzybów,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- garść obranych orzechów włoskich,
- tymianek,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Grzyby oczyszczać, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby i duś przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj kaszę gryczaną. Wymieszaj. Stopniowo wlewaj bulion. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Wymieszaj z kaszą. Podawaj na gorąco jako danie główne lub dodatek do mięsa.
Zobacz wideo: Jak szukać grzybów?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze