Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Kuchnia polska w nowej odsłonie
Szukasz najlepszego przepisu na pierogi? Może skusisz się na orkiszowe pierożki z wegetariańskim farszem. Mąka orkiszowa obniża cholesterol, chroni przed infekcjami i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Jej intensywny orzechowy smak odmieni klasyczne dania. Przepis z bloga Kuchennymi Drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej bio
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli morskiej
Farsz:
- 300 g kiszonej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka ghee
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka listków tymianku
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- do podania 1 łyżka ghee i gałązki tymianku
Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Mieszamy w czasie gotowania. Odcedzamy na sicie. Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Masło rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki i cebulę, dodajemy kapustę i podsmażamy wszystko razem mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście tymianku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę, aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze trochę do podsypania. Ciasto dzielimy na porcje ( te, których nie wałkujemy, przykrywamy ścierką), wałkujemy tak cienko jak się da, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy od razu w gorącej wodzie z solą do wypłynięcia. Pierogi podajemy polane masłem z tymiankiem.
Możemy je zamrozić układając w zamrażarce na papierze do pieczenia – po pół godzinie można je przełożyć do woreczków i zamknąć w zamrażarce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze