Trwa ładowanie...
d139vhk
d139vhk

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Kuchnia polska w nowej odsłonie

Przepis

Szukasz najlepszego przepisu na pierogi? Może skusisz się na orkiszowe pierożki z wegetariańskim farszem. Mąka orkiszowa obniża cholesterol, chroni przed infekcjami i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Jej intensywny orzechowy smak odmieni klasyczne dania. Przepis z bloga Kuchennymi Drzwiami".

3.2
(9 głosów)
Oceń:
d139vhk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
OLYMP
Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej bio
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli morskiej

Farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka ghee
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
  • do podania 1 łyżka ghee i gałązki tymianku
Przepis

Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Mieszamy w czasie gotowania. Odcedzamy na sicie. Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Masło rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki i cebulę, dodajemy kapustę i podsmażamy wszystko razem mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście tymianku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę, aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze trochę do podsypania. Ciasto dzielimy na porcje ( te, których nie wałkujemy, przykrywamy ścierką), wałkujemy tak cienko jak się da, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy od razu w gorącej wodzie z solą do wypłynięcia. Pierogi podajemy polane masłem z tymiankiem.
Możemy je zamrozić układając w zamrażarce na papierze do pieczenia – po pół godzinie można je przełożyć do woreczków i zamknąć w zamrażarce.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Kuchnia polska w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
21
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk