Gniazdka bezowe jak jajka sadzone
Efektowny deser przypominający sadzone jajka. Delikatna i krucha beza, lekki krem i soczyste brzoskwinie. Czego chcieć więcej? Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 4 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
Krem:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 3/4 szklanki serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- kilka połówek soczystych brzoskwiń z puszki (jeśli masz możliwość kupienia takich z obniżoną zawartością cukru, to będą pasowały idealnie)
Beza: nastawiamy piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) na 100 st. C i wykładamy papierem do pieczenia duże blaszki. Ubijamy mikserem pianę na sztywno, dodajemy łyżka po łyżce cukier (wciąż ubijając na dużych obrotach) oraz pastę waniliową. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa bezowa będzie sztywna i lśniąca, to delikatnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy masę do szprycy i wyciskamy gniazdka na przygotowanej wcześniej blaszce. Suszymy około 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Beza jest wysuszona (gotowa), gdy próbując ściągnąć ją z blaszki, odrywa się gładko od papieru.
Krem: W misie od miksera ubijamy śmietanę wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej masy (mieszamy delikatnie, aby masa nam się nie rozrzedziła. Jeśli tak się stanie, to należy ją umieścić w lodówce na około 60 minut). Gotowe bezy smarujemy kremem i na wierzch nakładamy brzoskwinię. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze