Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Wielkanoc 2019. Gniazdka bezowe jak jajka sadzone - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Marta M.
Podziel się

Efektowny deser przypominający sadzone jajka. Delikatna i krucha beza, lekki krem i soczyste brzoskwinie. Czego chcieć więcej? Przepis z bloga "Marta M.".

Składniki
  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)

Krem:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • kilka połówek soczystych brzoskwiń z puszki (jeśli masz możliwość kupienia takich z obniżoną zawartością cukru, to będą pasowały idealnie)
Qaqwqwrqw
Przepis

Beza: nastawiamy piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) na 100 st. C i wykładamy papierem do pieczenia duże blaszki. Ubijamy mikserem pianę na sztywno, dodajemy łyżka po łyżce cukier (wciąż ubijając na dużych obrotach) oraz pastę waniliową. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa bezowa będzie sztywna i lśniąca, to delikatnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy masę do szprycy i wyciskamy gniazdka na przygotowanej wcześniej blaszce. Suszymy około 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Beza jest wysuszona (gotowa), gdy próbując ściągnąć ją z blaszki, odrywa się gładko od papieru.

Krem: W misie od miksera ubijamy śmietanę wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej masy (mieszamy delikatnie, aby masa nam się nie rozrzedziła. Jeśli tak się stanie, to należy ją umieścić w lodówce na około 60 minut). Gotowe bezy smarujemy kremem i na wierzch nakładamy brzoskwinię. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw