Nie tylko pszenna, czyli mąka pod lupą

Na szczęście mąka pszenna, choć najpopularniejsza, nie jest jedyną, po którą możemy sięgnąć. Wiedzą o tym dobrze osoby chore na celiakię, które ze względu na zawarty w białej mące gluten, nie mogą jej stosować. Co więc wybrać? Jaka mąka nada się najlepiej do wypieku chleba, a z której zrobimy pierogi? Krótką charakterystykę przygotowała dietetyk Marta Kornacka.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Alternatywy dla mąki pszennej

Obraz
© 123RF.COM

Pieczywo, kluski, placki, makarony, ciasta... Mąka to podstawa bardzo wielu dań. Trudno by więc było wyeliminować ją z codziennej diety. Tymczasem eksperci zalecają, by dla zdrowia i urody zrezygnować z białej mąki pszennej. Jest wprawdzie lekkostrawna, jednak nie zawiera takich składników odżywczych jak minerały, witaminy czy błonnik pokarmowy. Nie odżywia więc organizmu. Głównym jej składnikiem jest skrobia czyli cukier. Po zjedzeniu produktów z mąki pszennej jesteśmy szybko głodni, co powoduje zwiększenie liczby przyjmowanych kalorii.

Na szczęście mąka pszenna, choć najpopularniejsza, nie jest jedyną, po którą możemy sięgnąć. Wiedzą o tym dobrze osoby chore na celiakię, które ze względu na zawarty w białej mące gluten, nie mogą jej stosować. Co więc wybrać? Jaka mąka nada się najlepiej do wypieku chleba, a z której zrobimy pierogi? Krótką charakterystykę przygotowała specjalistka ds. żywienia człowieka, Marta Kornacka z poradni Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

/ 10Mąka żytnia

Obraz
© 123RF.COM

To najlepsza mąka do wypieku chleba. Najlepiej wybrać typ 2000, 1400 lub 750. Typ mąki określa zawartość popiołu - czyli składników mineralnych, które spalono razem z próbką mąki. Im wyższa liczba, tym mąka ma wyższą wartość odżywczą.

Mąka żytnia zawiera alkaloidy, które pomagają w obniżaniu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Z kolei obecne w mące lignany chronią przed chorobami nowotworowymi. W przeciwieństwie do mąki pszennej, mąka żytnia ma mniej skrobi, jest ciężkostrawna, ale syci na dłuższy czas. Zawiera dużo witamin i minerałów regulujących przemianę materii.

/ 10Mąka ziemniaczana

Obraz
© 123RF.COM

Powstająca przez wydzielenie z ziemniaków skrobi mąka ziemniaczana doskonale pochłania wilgoć. Ze względu na tę właściwość stosowana jest przede wszystkim w kosmetyce np. jako talk. W kuchni najczęściej używana jest jako zagęstnik sosów. Jej zaletą jest również fakt, że nie zawiera glutenu.

/ 10Mąka kukurydziana

Obraz
© 123RF.COM

Zwana chlebem powszednim osób źle tolerujących gluten, mąka kukurydziana powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Brak glutenu to nie jedyna jej zaleta. Jest bogata w błonnik i witaminy A, B, E oraz magnez i potas. Zapobiega chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, choroby serca i nowotwory. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest do biszkoptów, naleśników, ciast. Jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.

/ 10Mąka sojowa

Obraz
© 123RF.COM

Kolejnym gatunkiem mąki, w którym nie występuje gluten jest mąka sojowa, zawierająca także bardzo mało skrobi. W jej składzie znajdziemy potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor, jod, witaminy A, C, D, E, B i kwas foliowy. Bogata jest także w izoflawony, które regulują żeńską gospodarkę hormonalną i łagodzą objawy menopauzy. Mąka sojowa zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, spowalnia starzenie się skóry i obniża poziom cholesterolu. Stosowana jest do produkcji makaronów, pieczywa, płatków i ciasta.

/ 10Mąka ryżowa

Obraz
© 123RF.COM

Inną mąką, po którą możemy sięgnąć, jest mąka ryżowa, powstająca w wyniku zmielenia ziaren białego ryżu. Zawiera mangan, magnez, błonnik pokarmowy, fosfor, witaminy z grupy B i skrobię. Nie zawiera za to glutenu. Polecana jest alergikom, osobom z problemami z trawieniem, przy podrażnieniach żołądka i biegunkach. Mąkę ryżową stosuje się do wypieków i zagęszczania sosów.

/ 10Mąka owsiana

Obraz
© 123RF.COM

Zawierająca śladowe ilości glutenu mąka owsiana powstaje w procesie zmielenia ziaren owsa. Mąka ta jest bogata w błonniki, witaminy z grupy B, żelazo, wapń oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża poziom cholesterolu, utrudnia jego wchłanianie z pokarmów i reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika daje poczucie sytości na długo. Mąka owsiana najlepiej nadaje się do wypieków.

/ 10Mąka z amarantusa

Obraz
© 123RF.COM

Ta niepopularna u nas mąka zawiera o wiele więcej łatwo przyswajalnego białka niż mleko i opóźnia proces starzenia. Stanowi też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Mąka z amarantusa wykorzystywana jest przy produkcji makaronów, pieczywa, ciast.

/ 10Mąka z prosa

Obraz
© 123RF.COM

Kolejną mąką, po którą mogą sięgać osoby z celiakią jest mąka z prosa. Nie zawiera glutenu, za to charakteryzuje się wysoką zawartością białka, witaminami z grupy B i soli mineralnych. Przez wysoką zawartość żelaza polecana jest kobietom w ciąży i osobom z niedokrwistością. Działa rozgrzewająco i antywirusowo. Zmniejsza ilość wydzielanego śluzu, przez co jest zalecana przy katarach. Mąka z prosa nadaje się do wypieków, naleśników, pieczywa, zagęszczania sosów i zup.

10 / 10Mąka migdałowa

Obraz
© 123RF.COM

Powstająca ze zmielonych, surowych migdałów mąka, to doskonałe źródło witamin: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia kondycję skóry. Polecana jest osobom uczulonym na gluten, ponieważ mąka migdałowa go nie zawiera. Stosowana jest do słodkich wypieków (np. ciasteczka), jako panierka lub posypka do deserów.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają